Sting, Tom Jones i BB King, caps de cartell del Festival dels Jardins de Cap Roig

Manel, Antònia Font, Josep Carreras i Julio Iglesias també seran presents en la 12a edició del Certamen

Qualitat, eclecticisme, música internacional i artistes de proximitat. Aquests són els ingredients de la 12a edició del Festival Jardins de Cap Roig, que ompliran de música les nits d'estiu a Palafrugell i Mont-Ras entre el 14 de juliol i el 21 d'agost d'aquest any. Amb un pressupost al voltant dels 3'4 MEUR, i el patrocini de La Caixa, que assumeix el compromís que tenia en edicions anteriors Caixa de Girona, Cap Roig programa un total de 22 actuacions de tots els estils.

La banda Chicago obrirà el certamen el 15 de juliol, però sens dubte, un dels caps de cartell és Sting, líder de 'The Police' que portarà a l'Empordà la seva gira 'Symphonicity Tour' el 16 de juliol. ''Ha estat difícil'', ha reconegut el director del festival Martín Pérez, però és tota ''una satisfacció'' poder-lo veure a Cap Roig, on interpretarà temes propis però també els grans èxits com 'Roxanne', 'Every Breath Yo Take' o 'Next to you'. Sting actuarà acompanyat de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

Amb 83 anys i una llarga carrera a l'esquena, BB King actuarà també per primera vegada al Festival, dins de la seva última gira que realitza arreu. La seva guitarra i les arrels de blues que de la dels més de cinquanta discos que ha publicat arribaran a Cap Roig en una de les grans apostes de l'edició d'engany.

Un altre mite del món de la música, Tom Jones, serà l'encarregat de tancar el festival amb dues actuacions. Presentarà el seu darrer àlbum 'Praixe & Blame', un treball que ha despertat admiració de seguidors i crítics. Martin Pérez ha explciat que fa deu anys que intenta que vingui Tom Jones i considera que serà ''el final ideal'' per l'edició d'enguany, ''un fermall', ha afegit, per un festival d'aquesta alçada.

Roger Hodgson, ex component dels Supertram farà a Cap Roig el primer concert a l'estat espanyol acompanyat de la seva banda, És un dels cantautors més ben considerats actualment, i interpretarà a Catalunya èxits com 'School' o 'Breakfast in America'.

Presència de clàssics al Festival

Un assidu al Festival, Josep Carreras, tornarà a trepitjar l'escenari de Cap Roig, on ja hi ha estat programat en set ocasions. Per Pérez és de justícia perquè hi ha donat suport des dels seus inicis, En aquesta ocasió, Carreras oferirà un 'recital complert', ha dit Pérez.

Julio Iglesias ja s'ha inclòs al programa en tres ocasions. Aquest any, torna, i des de l'organització, que el considera un dels artistes llatins més importants, s'assegura que la gran expectació que genera farà que s'esgotin les entrades en pocs dies. Ana Belén, també actuarà a Cap Roig però no en un recital, sinó en una 'introspecció', tal i com ho ha qualificat Pérez. Ana Belén conversarà, recitarà i cantarà, però amb una relació íntima entre un piano i un cos. Per això, Pérez ha destacat que no es veuran els seus grans èxits sinó que serà un concert 'diferent i inèdit', que confia no deixar decebut a ningú. Miguel Ríos també estarà present al Festival, el 10 d'agost, com un escalafó més del seu comiat dels escenaris.

Cares noves, èxits i celebracions

El Dúo Dinámico, Manuel de la Calva i Ramón Arcusa, celebraran a Cap Roig el seu 50è aniversari, culminant així una gira de commemoració que els ha portat per diferents racons de l'estat. També està d'aniversari Raphael, ''l'artista dels artistes'' segons Martín Pérez, que ha recomanat el nou projecte del cantautor, que engega després d'haver celebrat els 50 anys al món de la música.

Dani Martín per la seva banda, completa el programa com una de les joves promeses de la música, que ara en solitari, després d'haver estat cantat d'El Canto del Loco, ha començat una carrera amb força. És una aposta del Festival que es combinarà també, l'actuació de David Bisbal (avançada en exclusiva per AraGirona.cat), un dels fenòmens de l'Operación Triumfo que segueix acaparant èxit rere èxit en els seus concerts i treballs.

La música més tradicional tindrà Carlos Núñez com a representant en un recital que oferirà al cosatt de l'Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra. L'esperit de les seves gaites i flautes reflotarà a Cap Roig, per demostrar el fenomen que representa Núñez. Paral·lelament, la ballarina Tamaro Rojo oferirà dues actuacions al final del Festival. És la tercera vegada que està programada pels Jardins de Cap Roig però les dues ocasions anteriors, la ballarina espanyola es va lesionar abans de l'actuació i es van haver de suspendre. Per això, el seu Ballet té encara més sentit de ser-hi present altra vegada.

Presència de música catalana i en català

El grup Manel encapçala la llista d'artistes catalans que aquest 2011 formen part de la programació del Festival Jardins de Cap Roig. Hi presentaran el seu darrer treball '10 milles per veure una bona armadura'. El director del Festival ha destacat que Manel s'hagi convertit 'en una bandera' i que sigui el grup català que per primera vegada ha estat número 1 de vendes a tot l'Estat.

Els mallorquins Antònia Font també hi seran, amb el seu nou disc 'Lamparetes' i el repàs dels seus grans èxits. La cantant Sílvia Pérez Cruz, precisament nascuda a Palafrugell, tindrà l'oportunitat de demostrar que malgrat és jove, pot desplegar un projecte complert amb les sonoritats i arranjaments que ha preparat, acompanyada de nou músics més.

La participació catalana es completa amb La Fura dels Baus i amb la seva particular visió del Carmina Burana, de Carl Orff, un espectacle on l'espectador queda absorbit per les imatges, els efectes i les fragàncies que se succeeixen a l'escenari, on més de 200 artistes desenvolupen les seves tasques.


Bon maridatge

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat el bon ''maridatge'' que representa el festival i les grans conseqüències que comporta a la zona, a nivell econòmic, artístic i turístic. Per això, l'ha situat com un autèntic referent a la zona, que s'ha convertit en una de les àrees culturalment més actives les nits d'estiu, a nivell fins i tot europeu. ''Els nostres festivals'' ha afegit Mascarell, passen per un ''moment d'extraordinari optimisme'' i ho ha justificat amb la ''convicció'' amb què es preparen les coses.