L'empresa gironina Ossa podria marxar de Catalunya i la Generalitat ho vol evitar

El fabricant de motos necessita un aval de 4 milions d'euros i es reunirà amb la Generalitat aquesta setmana per negociar-ho

El director general d'Ossa ha dit que l'empresa esperarà fins al darrer moment abans de prendre la decisió d'abandonar Catalunya, però també ha admès que no és fàcil que s'hi quedi. "A dia d'avui tenim clar que marxem, perquè si en els darrers cinc mesos no s'ha fet res, difícilment el canvi es produirà en dues o tres setmanes", ha concretat Joan Gurt.

El director feia referència, a l'hora de fer aquesta afirmació, a les converses que ha mantingut amb la Generalitat per aconseguir el finançament que li cal per produir motos. Joan Gurt ha explicat que Ossa no ha demanat "ni subvencions ni ajudes a fons perdut", sinó avals per poder obtenir 4 MEUR durant tres anys.

Segons Gurt, el fet que encara no s'hagi mogut fitxa ha precipitat haver de prendre la decisió de marxar de Girona. "No es tracta de cap voluntat de fer pressió ni de cap ultimàtum, sinó senzillament de fer públic allò amb què ens trobem", ha indicat el director general.

Fins ara, la marca ha rebut dues ofertes de comunitats de l'Estat, i una tercera d'un país estranger, que els hi faciliten els ajuts i les instal·lacions que necessiten. "Ens han ofert instal·lacions noves d'última generació i accés al crèdit que demanem per tancar les comandes amb proveïdors d'arreu del món", ha concretat Joan Gurt.

El director general admet que és "paradoxal" que Ossa hagi de tancar la planta de Girona, perquè l'empresa té comandes per fabricar motos. "El primer any, després de reflotar l'empresa, vam llançar 1.000 motos al mercat, i aquest novembre presentem un nou model d'Enduro a la firà de Milà", ha concretat Joan Gurt.

"Però si en un altre lloc et donen la possibilitat d'expandir l'empresa, perquè veuen que és un tema estratègic, al final t'has de buscar la vida i anar allà on et posen les coses fàcils", explica el director general.

Tancar l'any amb 1.500 motos

Ossa, que té una plantilla d'una trentena de persones, no fabrica motos durant mig any. Al llarg d'aquest temps, es dediquen a investigar, per després engegar la producció de motos amb les innovacions que han incorporat.

Durant els darrers dotze mesos, la firma ha facturat 4 MEUR, i les previsions per aquest 2011 són tancar l'any amb 8 MEUR. De totes maneres, Gurt ja admet que hauran de reduir la producció de motos prevista. "Inicialment comptàvem fabricar-ne unes 2.300, però ara no tindrem temps de fer-ne més i tancarem el 2011 amb unes 1.500 unitats", ha concretat el director general d'Ossa.

Tot i que el Consell d'Administració no prendrà una decisió sobre el futur de la factoria fins al 25 ó 26 de maig, data en què es preveu reunir, la plantilla de la factoria d'Ossa ja està al corrent de la situació. En cas que l'empresa decideixi marxar, oferirà als treballadors mantenir els llocs allà on vagi.

Ossa complirà aquest 2011 els encàrrecs que té a Girona. Un cop acabada la producció d'aquestes comandes, a finals d'any, serà quan es tanquin les instal·lacions del polígon de Domeny, si així es decideix.

La marca Ossa va néixer l'any 1929, però el 1982 la factoria va tancar les portes arran de la forta competència asiàtica. El desembre del 2006, els actuals propietaris van comprar la firma per uns 25 milions i, d'ençà d'aleshores, Ossa no ha parat de créixer. Actualment, les seves motos s'exporten a 23 països d'arreu del món.

A més de la factoria on es fabriquen motos, Ossa també té una divisió de moda a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). En cas que l'empresa opti per marxar de Catalunya, aquesta també es deslocalitzarà. 

Trobada amb la Generalitat

La Generalitat i Ossa s'han emplaçat per a aquesta setmana per trobar solucions i alternatives a la demanda de l'aval que ha fet l'empresa gironina per no haver de marxar fora de Catalunya. Concretament, la trobada s'ha de produir entre representants del Departament d'Empresa i Ocupació, el Departament d'Economia i Coneixement i la mateixa empresa. En un comunicat, Empresa i Coneixement assegura que la Generalitat "porta treballant activament amb l'empresa Ossa des de ja fa un temps" i que als anys 2009 i 2010 es va concedir a l'empresa diferents ajuts financers de forma directa i indirecta a través de l'Institut Català de Finances, la Direcció General d'Indústria i ACC1Ó.

L'objectiu del Govern en la trobada d'aquesta setmana és seguir treballant en l'estudi de "possibles solucions i/o alternatives a aquesta petició, sempre regides pel criteri de rigorositat i equanimitat que s'aplica a tota empresa que sol·licita el suport financer de la Generalitat".

D'altra banda, el Departament d'Empresa i Ocupació ha explicat que està treballant amb els fabricants i proveïdors, un pla específic per fer front a la situació actual i plantejar un model a mig i llarg termini per fer-lo competitiu en base a "l'especialització, l'alt valor afegit i el reforç de la seva internacionalització".