Educació descarta mantenir dues línies de P3 a l’escola Gaziel si no augmenten les matrícules

El director dels serveis territorials ha visitat la tancada de l’AMPA aquest cap de setmana

L’escola Gaziel de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) es quedarà amb un sol grup de P3 si no hi ha més matrícules de nous alumnes. Així ho ha confirmat el director dels serveis territorials d’Educació a les comarques gironines, Martí Fonalleras, després que aquest dissabte visités la tancada indefinida que han organitzat les famílies de l’AMPA de l’escola.

Fonalleras va visitar-los per reunir-se i escoltar quins eren els motius de la mobilització que va arrencar ara fa deu dies. Tot i això, el director dels serveis territorials va recordar als pares i mares que amb les ràtios actuals no es podien mantenir les dues línies de P3 perquè a Sant Feliu de Guíxols tan sols s’han registrat unes 200 preinscripcions.

Això comporta que tots els alumnes que el curs vinent han de començar l’escolarització obligatòria a Sant Feliu es poden repartir en nou grups diferents En total quedaria una ràtio mitjana de 22 alumnes per aula. Per aquest motiu, Fonalleras manté que es tracta d’unes ràtios molt ajustades i que en d’altres municipis de la demarcació són més elevades. Per això volen dedicar més esforços econòmics a resoldre-les.

De fet, la situació de Sant Feliu de Guíxols és similar a la de Banyoles, en què compten amb gairebé els mateixos alumnes preinscrits. A la capital del Pla de l’Estany repartiran els alumnes en nou grups de P3, el mateix número de grups que tindrà Sant Feliu si s’elimina la segona línia de l’escola Gaziel.

Tot i així, si res no canvia, hi haurà set famílies que no podran matricular el seu fill en aquesta escola de Sant Feliu. Totes elles seran repartides en la resta d’escoles públiques del mateix municipi. De tota manera, si entre les preinscripcions i el dia de l’inici de curs hi hagués suficients matrícules en aquest centre com per tenir un segon grup, el portaveu d’Educació ha afirmat que recuperarien les dues línies.

Els pares mantenen la mobilització

Tot i la resposta del Departament a la seva petició, les famílies que participen en la tancada han optat per seguir amb la seva protesta. El president de l’AMPA, Daniel Puntunet, ha detallat que els pares i mares volen seguir amb la tancada, com a mínim, fins aquest dimecres 12. Es preveu que aquest dia es coneguin les adjudicacions de les places definitives dels alumnes. Una vegada s’hagi fet pública aquesta informació, els pares decidiran si allargar la tancada o no.

La mobilització va començar el divendres 31 de maig, quan un centenar de persones van anar fins a l'escola Gaziel per ocupar-la de forma indefinida fins que Educació no els comuniqués si tancaria el grup de P3 o no. Des d'aquell dia, els pares han organitzat tallers i activitats pels nens. Cada dia hi ha pares, mares i alumnes que es queden a dormir a l'escola. Puntunet ha explicat que la nit amb menys persones dormint-hi eren una quinzena. L'objectiu de l'AMPA és mantenir una "agenda viva" d'activitats per entretenir la mainada.

Quan comença l'horari lectiu, els pares ho recullen tot i marxen del centre per tal que les classes es puguin desenvolupar amb normalitat. A la tarda, tornen a l'escola per convertir el centre en una casa provisional.