Un centenar de persones fan un minut de silenci a Bescanó en record de la dona assassinada

Dilluns el detingut passarà a disposició judicial · El conseller Felip Puig condemna el crim

  • Un moment de l'acte que s'ha fet aquest divendres a la tarda davant l'Ajuntament © ACN
    Un moment de l'acte que s'ha fet aquest divendres a la tarda davant l'Ajuntament © ACN
  • Aplaudiments dels veïns per recordar la dona assassinada © ACN
    Aplaudiments dels veïns per recordar la dona assassinada © ACN
Els veïns del municipi de Bescanó, al Gironès, han volgut recordar la dona assassinada aquest divendres al matí, presumptament a mans de la seva parella sentimental, i per això s'han concentrat a dos quarts de set de la tarda davant l'Ajuntament de la població. Un centenar de persones s'han aplegat a la plaça del consistori per fer un minut de silenci i una veïna del poble ha llegit un manifest on ha rebutjat la violència de gènere. A més de veïns de Bescanó, en l'acte també hi han assistit personalitat polítiques, com Albert Ballesta, delegat territorial del Departament d'interior.

L'alcalde de la població, Xavier Soy, ha condemnat els fets i ha assegurat que la mort de la dona de 71 anys ha generat "impotència, ràbia i malestar" entre els veïns del municipi. "És bo que fem aquest acte per veure si tots plegats ens sensibilitzem i fem possible que aquest tipus de violència tan brutal deixi de ser notícia", ha destacat. Soy ha assegurat estar complagut de l'acte que s'ha fet aquest divendres a la tarda perquè, des del seu punt de vista, "ens hauria de fer reflexionar a tots i eradicar aquesta violència".

Està previst que el consistori decreti uns dies de dol oficial, tot i que encara no s'ha consensuat. El que sí que ha avançat l'alcalde de Bescanó és que l'Ajuntament farà un manifest públic en contra de la violència de gènere.

Compareixença davant del jutge

Juan Tirado, passarà a disposició judicial dilluns al matí. Tirado haurà de comparèixer davant el jutjat de violència sobre la dona de Girona. Aquest matí, membres del jutjat s'han desplaçat fins al carrer Constància del municipi gironí, on el detingut ha engegat dos trets a la víctima. Juan Tirado i la seva dona, Càndida, vivien separats. El matrimoni es trobava en tràmits de separació. El detingut tenia vigent una ordre d'allunyament de la seva dona des del passat 31 de març. L'ordre la va dictar el jutjat de violència sobre la dona de Sant Sebastià, ciutat on la dona va viure una temporada amb un fill per escapar de l'agressor. 

Interior condemna el crim

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha condemnat aquest divendres la mort d'una dona a Bescanó (Gironès) presumptament a mans de la seva parella sentimental, la tercera víctima d'aquest 2011. Puig ha assegurat que actuaran amb totes les conseqüències i ha emfatitzat la voluntat d'atendre "preventivament" a les possibles víctimes. El titular d'Interior ha recordat que ahir va presentar un pla de prevenció contra la violència masclista, que a més de les dones també inclou col·lectius vulnerables com les persones grans i els menors. "La nostra voluntat no és només la d'atendre el delicte en sí sinó també la d'atendre preventivament a les possibles víctimes", ha remarcat Puig.

"Actuarem amb totes les conseqüències". Així de resolutiu s'ha mostrat el conseller d'Interior, Felip Puig, a l'hora de dir quina serà la resposta del Govern davant crims com el de Bescanó. El conseller ha condemnat el crim i ha recordat que la voluntat de la Generalitat no és només la de perseguir els delictes de violència masclista, sinó també atendre les víctimes "preventivament".

En aquest sentit, Felip Puig ha recordat el pla de seguretat que ahir mateix va portar davant el Parlament davant casos de violència masclista. El conseller ha ressaltat l'objectiu d'actuar "de manera més coordinada", no només a l'hora de prevenir maltractaments a dones, sinó també a altres col·lectius vulnerables, com els infants i les persones grans.

"És un propòsit de país i un compromís que tenim establert per llei d'ençà del 2008; des del Govern volem actuar preventivament", ha ressaltat Felip Puig, El conseller d'Interior també ha lamentat que, amb el cas de Bescanó, el número de dones mortes a mans de les seves parelles aquest 2010 a Catalunya ja s'elevi a tres.