Detingut un home com a presumpte autor de la mort de la seva exparella a Bescanó

La víctima, Càndida Serrano de 71 anys, vivia atemorida per Juan Tirado de 76 anys que ha estat detingut

  • La víctima ha mort al seu domicili situat al carrer de Constància de Bescanó © M. Estarriola
    La víctima ha mort al seu domicili situat al carrer de Constància de Bescanó © M. Estarriola
  • Juan Tirado durant la inspecció del domicili de la víctima © ACN
    Juan Tirado durant la inspecció del domicili de la víctima © ACN
(Última actualització 15:37h)

"La meva dona ha vist el cotxe del seu ex marit aparcat a l'entrada de casa i immediatament ha anat a avisar a un altre veïna per posar-los en alerta", relatava Marc Vergés, un dels veïns de la víctima Càndida Serrano de 71 anys que aquest matí ha mort suposadament en mans de la seva ex parella a Bescanó. Eren prop de dos quarts de nou quan els veïns han vist sortir a Juan Tirado corrents de l'interior del domicili, pujar al seu cotxe i fugir en direcció a Anglès. "Aleshores em trucat al timbre però ningú ha vingut. Hem vist que la porta era oberta i hem entrat a dins. Al terra de la cuina hi havia el cos sense vida de la Càndida", ha narrat aquest veí consternat. 

Es desconeix com ha mort Serrano, que tenia una important ferida al pit que podria haver ser la principal causa de la mort. Primeres fonts han assegurat que l'hi hauria disparat un tret però cap dels veïns de la víctima han sentit cap mena de soroll. Després d'alertar a les autoritats, pels volts de les deu del matí, agents dels Mossos d'Esquadra han localitzat Juan T. al seu domicili a Anglès on ha estat detingut sense oposar resistència. 

"Era un xulo barat"

Els veïns coincideixen a dir que el detingut, Juan Tirado, era una persona mal considerada per a molts que el coneixien. L'home, que es dedicava al sector de la construcció, ha estat titllat com un "xulo barat" perquè "sempre fanfarronejava de construccions que havia fet i contactes amb gent important que tenia però, en realitat, no era ningú", han relatat. 

Fugida a Sant Sebastià

Els mateixos veïns que han trobat el cos sense vida de Càndida Serrano han explicat a AraGirona.cat que la víctima fins i tot va fugir a Sant Sebastià (País Basc) per escapar de la seva parella. "El seu fill treballava en una empresa de seguretat i se la va emportar una temporada amb ell a Sant Sebastià", apunta una veïna que a més afegeix com el suposat autor del crim la va anar a cercar al País Basc per emportar-se-la, "però no va poder", ha confessat.

Ordre d'allunyament

L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, s'ha mostrat molt consternat pels fets que han tingut lloc aquest matí i ha confirmat que el jutge havia interposat un ordre d'allunyament a Juan Tirado, que tenia per costum no respectar. En un altre ordre de les coses molts curiosos s'han apropat aquest matí al carrer de Constància per tafanejar i obtenir més informació sobre el succés. S'espera que en les properes hores apareguin noves informacions referents a la mort de Serrano.

Rebuig de la Generalitat
 
El Govern de la Generalitat ha condemnat enèrgicament l’assassinat de Càndida Serrano, presumptament víctima de la violència masclista, i expressa el seu sentit condol.

La presidenta de l'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, ha reiterat el “ple suport del Govern a les dones que es troben en situació de violència masclista i al seu entorn, i el compromís de treballar amb tots els agents socials implicats per avançar efectivament en la protecció de les dones, la concreció dels protocols d’actuació i els mecanismes de prevenció i detecció precoç”. Segons la presidenta de l’ICD “només avançarem contra la violència masclista amb un abordatge contundent, unitari i multidisciplinar des de tots els àmbits de les polítiques públiques i l’activisme social”.

Gatell ha afirmat que “és urgent esborrar de l’imaginari col·lectiu els models tradicionals de relacions entre sexes basades en el poder i s’han de transmetre nous models de relació i de resolució de situacions conflictives”. La presidenta de l’Institut Català de les Dones ha demanat a les dones que es trobin en una situació de violència masclista que truquin a la Línia telefònica gratuïta 900 900 120 o s’adrecin als serveis municipals o comarcals d’informació i atenció a les dones (SIAD) que ofereixen atenció de proximitat en tot el territori.

La línia 900 900 120 de l’Institut Català de les Dones atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones en diversos idiomes, de forma gratuïta, confidencial, tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia. L’ICD ha posat en marxa el Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista, que s’ha ofert a través de l’ajuntament de Bescanó. El servei posa a disposició de les dones, filles i fills i d’altres familiars assistència psicològica immediata i especialitzada. Aquest suport té l’objectiu d’alleugerir el dolor i el patiment i facilita un procés de reparació de les conseqüències traumàtiques en els casos més greus de violència masclista. El servei també ofereix intervencions a nivell comunitari.