Rebuig a Girona pel transvasament d'aigua del Ter a Barcelona

La plataforma Aigua és Vida executa una performance amb palanganes

Una trentena de persones han participat aquest dimecres a la tarda en una nova palanganada del Ter, una acció de protesta que "intenta simbolitzar que ajudem al riu a base de tirar aigua" amb palanganes.

Així ho ha explicat el portaveu de la plataforma Aigua és Vida, que ha organitzat la protesta. De fet, aquestes palanganades es fan de forma periòdica per recordar l'"incompliment constant" del decret de cabal del Ter.

A més, han recordat que es van aprovar uns acords a la Taula del Ter, que "l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) diu que s'estan complint" però Masramon creu que no tenen eines per "verificar" que ho estan fent.

Els acords de la Taula del Ter fixaven que al llarg dels anys s'aniria reduint el transvasament d'aigua procedent de la conca gironina per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona. Segons marquen els acords, el Govern desviarà tan sols el 30% del cabal del riu i d'aquesta manera es garantirà una quantitat d'aigua suficient per mantenir l'escosistema fluvial. Estava formada per diverses entitats, el Consorci del Ter i també els ajuntaments pels quals circula el Ter i la liderava el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Entre d'altres coses, fixava un pla d'inversions concentrades a l'àrea metropolitana per aconseguir aigua per altres vies i no dependre de la conca gironina. Una d'elles és la posada en funcionament de la planta de regeneració d'aigua del Prat, augmentar la producció de les dessalinitzadores o reobrir els pous del Llobregat.

De tota manera, Masramon ha explicat que és "desconfiat" amb els compliments d'aquests acords perquè "ens han enganyat moltes vegades". Per això, ja ha demanat per escrit a l'ACA que detallin si s'estan complint o no les inversions acordades. Tot i així, de moment no han rebut resposta. "Ens van dir que ens reuniríem, i encara estem esperant", ha reblat Masramon.

El portaveu també ha retret que l'Ajuntament de Girona tampoc els respongui les consultes sobre les garanties del compliment del cabal mínim del riu Ter al seu pas per la ciutat. De fet, Pau Masramon ha explicat que, tot i que aquest dimecres el riu tenia 5,12 metres cúbics per segon, "fa quinze dies que no es compleix el decret de cabal mínim". El representant d'Aigua és Vida ha recordat que la plataforma segueix emparant-se en el decret que va aprovar el tripartit sobre el cabal mínim del Ter a la ciutat de Girona perquè "no està derogat".

De tota manera, Masramon ha lamentat que el Govern sempre s'excusi en què "hi ha una normativa nova" que xifra un límit menor d'aigua per assegurar-se que es compleix la llei.

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, la plataforma ha organitzat una nova palanganada per reclamar una millora del cabal del riu. Aquesta acció reivindicativa consisteix en què la gent vagi fins al riu amb palanganes, regadores, garrafes o altres recipients plens d'aigua i els aboquin al riu per augmentar, de forma simbòlica, el cabal. Aquest dimecres la protesta s'ha fet en el Pont de Pedra, sobre del riu Onyar (que és afluent del Ter). En total hi ha participat una trentena de persones.