El 'Circusland' de Besalú costarà 5 MEUR amb un 80% d'inversió privada

1 milió provindrà de la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament

El futur museu internacional de les arts del circ, batejat amb el nom de 'Circusland', que es farà a tocar del monestir de Sant Pere de Besalú (Garrotxa) costarà 5 milions d'euros (MEUR).

La Circus Arts Foundation, amb Genís Matabosch al capdavant, n'assumirà el 70% (incloent la compra de Cal Coro i el lloguer amb opció de compra de l'edifici claustres, els dos espais del museu). Pel que fa a la resta de recursos, el 10% es vol cobrir amb aportacions d'empreses i el 20% restant (1 MEUR) amb aportacions de la Generalitat, Diputació i Ajuntament.

Els representants de les diferents administracions han confirmat avui que donaran suport a aquest projecte "ambiciós". Per la seva banda, els promotors del museu han assegurat que, un cop l'equipament estigui inaugurat, "seran totalment autosuficients" a nivell econòmic.

El projecte, que es desenvoluparà per fases, inclou la restauració i adequació dels dos edificis. El promotor i president de la Circus Arts Foundation, Genís Matabosch, ha avançat que en la primera fase s'obrirà un 80% de l'exposició permanent. Les altres fases no tenen calendari perquè dependran de la disponibilitat econòmica.

D'aquí a un any ja es podrà accedir a l'edifici dels claustres des de Cal Coro, on hi anirà la recepció-botiga i sales d'exposicions petites. Les oficines de la fundació també s'obriran a la primera planta i al segon pis, el centre de documentació internacional. Així mateix, als Claustres hi haurà les exposicions temporals i la permanent. Una de les obres més urgents serà fer millores a la coberta de l'edifici que té problemes estructurals. Quan l'equipament estigui finalitzat, hi haurà 3.000 m2 d'espais d'interior (tallers, espectacles, arxiu, biblioteca) o 1.000 m2 més d'exteriors.

El futur palau internacional de les arts del circ vol ser un centre de referència internacional dedicada a la història d'aquest art així com la recopilació, conservació, investigació i difusió d'aquest llegat cultural. Com a institució privada sense ànim de lucre, fomentarà el circ i mostrarà el fons de la Circus Arts Foundation que inclou una de les col·leccions de circ més importants del món amb desenes de milers de peces que permeten repassar els 250 anys d'història. Entre els tresors de la fundació en destaca el circ miniatura més gran del món, l’arxiu de cartells de gran format del litògraf Fernández-Ardavín o la col·lecció de filatèlia circense, entre d'altres.

Segons Matabosch, es vol superar la clàssica proposta d’un museu convencional i oferir als visitants una màgica experiència en sintonia a la que ja perceben els assistents als espectacles produïts per la fundació que cada any atrauen 60.000 espectadors". El nou equipament és únic al continent europeu i només troba dos espais similars als EUA: CircusWorld Museum (Baraboo – Wisconsin) i The Ringling Museum (Sarasota – Florida). Ni Rússia ni la Xina, països de gran tradició circense, comptem amb un centre de les característiques del que es vol projectar a Besalú.

El finançament

Es calcula que el museu costarà uns 5 MEUR, una xifra estimada on s'inclou la compra de Cal Coro dividida en quatre anys i el lloguer amb opció de compra per un període d'onze anys. Els convenis amb la fundació i particulars es van signar el mes passat. Matabosch ha destacat que aquest és un projecte "molt ambiciós", amb el que porten somiant fa 22 anys i amb viabilitat econòmica. El 70% de la inversió s'assumirà des de la fundació (incloent les compres dels edificis) mentre que un 10% seran aportacions d'empreses i el 20% restant (1 MEUR), Generalitat, Diputació de Girona i Ajuntament de Besalú. Els diners públics serviran per finançar les rehabilitacions i la idea és que, un cop estigui inaugurat, poder ser econòmicament autosuficients.

Matabosch ha recordat que el museu es va voler projectar sense èxit a Figueres i després a Girona però que finalment serà una realitat a Besalú. N'ha destacat el potencial turístic que té, amb visitants interessats en patrimoni i cultural o la seva proximitat amb França (on hi ha molta afició al circ) i ha agraït el suport de les administracions per fer-ho possible.

Per escenificar-ho, l'acte ha comptat amb la presència dels representants de les tres administracions. Tots han coincidit amb la "solvència" i serietat del projecte. El delegat del Govern a Girona, Pere Vila, ha destacat la "solidesa" de la proposta que ve avalada pels èxits aconseguits per la fundació i Matabosch els darreres anys. I ha subratllat el retorn que hi haurà al territori amb un espai de referència internacional que podrà acabar "caminant sol" després de l'empenta inicial de les administracions.

En una línia similar s'han expressat el president en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la primera tinent d'alcalde en funcions de Besalú, Fina Surina. Aquesta última ha destacat l'impacte positiu que tindrà al municipi en l'àmbit econòmic i cultural. La Diputació s'ha compromès a destinar-hi 500.000 euros entre aquest any i el vinent. Fa unes setmanes el consistori va signar un document d'intencions on es parlava d'uns 100.000 euros.

La presentació oficial serà aquest dissabte a la Sala Cal Tronc amb actuacions de circ.