La Diputació ultima els treballs a la vil·la romana de Sarrià de Ter

És una de les més ben conservades de Catalunya

La Diputació de Girona ha enllestit els últims treballs a la vil·la romana del Pla de l’Horta, a Sarrià de Ter, on s’actua des de fa més de deu anys en el marc del Projecte d’Intervenció Arqueològica al Territori de l’Antiga Gerunda, conjuntament amb la Universitat de Girona i els ajuntaments de Sarrià i de Sant Julià de Ramis.

La Diputació ha redactat els projectes d’adequació i museïtzació del jaciment ―un dels més grans i ben conservats de Catalunya― i hi ha fet diverses intervencions, amb una inversió total propera al milió d’euros. Tot plegat, a fi de protegir i reivindicar aquest llegat com a element d’identitat territorial, de cohesió social i de promoció cultural i econòmica. Justament, a partir d’avui i fins al 15 de setembre, l’exposició «De villa perfecta. Viure i treballar al Pla de l’Horta en època romana» mostra al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona com era el dia a dia en aquesta vil·la. La previsió és que a mitjan juny es faci la primera visita guiada al jaciment.

Des del 2008 la Diputació, la Universitat de Girona i els ajuntaments de Sarrià i de Sant Julià col·laboren en el Projecte d’Intervenció Arqueològica al Territori de l’Antiga Gerunda. Les intervencions al Pla de l’Horta i a la muntanya de Sant Julià han permès conèixer amb molta profunditat la zona que integrava aquest municipi romà i, de retop, posen en valor aquest patrimoni històric i arqueològic tan ric. Amb aquests treballs, s’ha descobert que la vil·la romana de Sarrià disposava d’un magatzem i d’un espai per produir-hi vi, equipat amb dues premses i diversos dipòsits. A més de la zona residencial, també disposava d’un tros de terreny per a activitats agràries i d’una petita necròpolis. Es calcula que es va construir a l’època republicana (segle i aC) de l’Antiga Roma i es va abandonar a l’etapa baiximperial (segle v dC).

La direcció científica del projecte de Sarrià és a càrrec dels professors de la Universitat de Girona Josep M. Nolla Brufau i Josep Burch i Rius. I hi participen alumnes per mitjà del Grup de Recerca d’Arqueologia, Prehistòria i Patrimoni, adscrit a l’Institut de Recerca Històrica de la mateixa universitat. D’altra banda, la redacció i realització del projecte arquitectònic ha estat a càrrec del cap del Servei de Monuments de la Diputació, Lluís Bayona. La brigada d’aquest mateix servei ha realitzat les actuacions de consolidació de paviments i murs, en coordinació amb les campanyes d’excavacions dels arqueòlegs i les feines del restaurador. Així, s’ha garantit que les troballes no es malmetessin i s’ha evitat la degradació dels paviments de mosaics i dels revestiments dels murs, així com d’un gran conjunt d’atuells de terrissa on els romans guardaven vi (dolis).

Accessos lliures i visites guiades

A hores d’ara, el jaciment del Pla de l’Horta ja és parcialment visitable i té alguns cartells informatius provisionals. Més endavant, s’hi oferiran dos tipus de visites: una d’accés lliure i permanent al parc que envolta el jaciment, i una altra de centrada en els interiors, guiada i restrictiva. Ja s’ha començat a construir-hi una passera metàl·lica que travessa la vil·la i que, des d’una perspectiva privilegiada, permetrà observar-ne les dependències, els mosaics i els paviments. A banda, conjuntament amb l’Ajuntament de Sarrià, la Diputació assumeix la instal·lació d’un sistema de videovigilància i d’alarma per evitar-hi els abusos i les bretolades, així com la il·luminació de l’espai.

El projecte arquitectònic també preveu recuperar alguns mosaics que es van extreure del jaciment als anys setanta i que la mateixa Diputació va salvar. El Museu d’Arqueologia de Catalunya custodia aquest material.

El jaciment disposa d’una primera coberta de 600 metres quadrats, construïda amb vidre i metall, que protegeix part de l’espai dels fenòmens meteorològics i de l’excés d’humitat. En una segona fase, aquesta coberta s’ampliarà 800 metres quadrats més arran de les noves descobertes arqueològiques, que continuen excavant-se. Atenent la magnitud i el bon estat de conservació, la vil·la romana del Pla de l’Horta es considera una de les més importants del conjunt del país.