'Un jardí d'escultures', el nou projecte de la Fundació Vila Casas a Palafrugell

Aquesta iniciativa pretén apropar l'art contemporani al públic i homenatjar els escultors vinculats amb l'Empordà

La Fundació Vila Casas ha cedit al municipi de Palafrugell un conjunt escultòric d'artistes arrelats a terres empordaneses. Es tracta de tretze escultures de ferro i acer de temàtica lliure, fet que posa de manifest la diversitat d'influències i referents dels artistes seleccionats.

Segons ha explicat el president de la Fundació, Antoni Vila, aquest projecte pretén apropar l'art contemporani al públic, l'objectiu principal de la Fundació Vila Casas, i també homenatjar els escultors que treballen a l'Empordà. Des del seu punt de vista, el conjunt escultòric representa un projecte "integrador" per l'espai on està situat. Els treballs elaborats per tretze artistes contemporanis s'emplacen al voltant del dipòsit d'aigua modernista de la plaça de Can Mario. "Quan la gent de Palafrugell vagi al mercat i passi per aquí prendrà interès pel que és l'escultura, ja que aquestes peces criden", ha destacat Vila.

Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Sergi Sabrià ha assegurat que ha destacat que aquest projecte és una aportació "decisiva" per dinamitzar la població i per consagrar la marca Palafrugell "molt vinculada" a la cultura. Francesc Ruestes, un dels escultors que ha participat en el projecte , ha elevat la figura del president de la Fundació, Antoni Vila, ja que ha assegurat que "és un personatge que estima l'art i que fa país". Ruestes ha destacat que amb el temps creixerà la tasca que duu a terme la Fundació Vila Casas i serà un referent per tot el país.

Des d'al·lusions al culte solar fins a escultures d'homes i animals

Les tretze escultures són de temàtiques molt diverses, i tan es poden trobar al·lusions al culte solar i a les ruïnes celtes, que exemplifica l'artista Emili Armengol amb la seva obra 'DAEG', i també el mateix Francesc Ruestes que amb 'Tantra' fa referència al mon zen. En aquest projecte també hi ha lloc per la papiroflèxia que Llucià González representa amb 'Ocell de la cultura 2', o el món numèric amb les obres 'Moebius XLVIII' i 'Liberación de 3 círculos', de Josep Canals i Nei Albertí.

El conjunt escultòric, a més, també compta amb obres de formes humanes i animals com 'Parella' d'Alfonso Zamora, 'Dona universal' de Rosa Serra o també l'escultura 'Joan Totemman' de Medina-Campeny'. També se suma en aquest apartat l'obra 'Menina Vila Casas' de l'artista José Luís Pascual, 'Los guardianes del lago' de Manel Solà i 'Toro' de Manel Àlvarez. Conclouen el conjunt, les escultures d'Alberto de Udaeta amb 'Doble sombra de acero' i 'A l'ombra' d'Enric Pladevall.