La multinacional Nestlé continua apostant per la fàbrica de Girona. A les inversions acumulades durant els darrers anys, ara la companyia n'hi suma una més: la instal·lació d'una caldera que permetrà obtenir vapor a partir del pòsit del cafè. Suposarà una inversió de 17,2 MEUR, les obres per construir-la ja han començat i estarà enllestida el juny del 2020.
El director general de Nestlé a Espanya, que aquest dijous ha fet la seva primera trobada anual amb els mitjans de comunicació, ha destacat que la nova caldera s'emmarca dins el "compromís" de la companyia amb el respecte cap al medi ambient. "A més, suposa una nova aposta de Nestlé pel negoci del cafè, com a pilar de creixement de l'empresa conjuntament amb els de l'aigua, l'alimentació infantil i el menjar per a mascotes", ha afegit Jacques Reber.
Cada any, la fàbrica de Girona genera unes 45.000 tones de pòsit de cafè. Aquest producte 100% vegetal s'obté durant la producció de cafè soluble i és un bon biocombustible. Es preveu que, quan la nova caldera entri en funcionament, fins al 80% dels pòsits que surten de la fàbrica de Girona es facin servir per generar vapor.
El 70% de l'energia, eficient
La nova caldera s'afegirà a altres processos mitjançant els quals la fàbrica de Girona ja genera energia eficient. En concret, la cogeneració amb turbines de gas, que permet obtenir electricitat i també vapor (gràcies a una caldera de recuperació que aprofita l'energia tèrmica continguda dins els gasos calents). Segons subratlla Nestlé, quan la nova caldera s'afegeixi a aquests processos, "el 70% de l'energia que es produeixi a la factoria de Girona serà totalment eficient".
La construcció de la nova caldera a Girona s'emmarca fins el compromís que va adquirir Nestlé a favor de la sostenibilitat, mitjançant el qual l'any que ve totes les fàbriques de cafè soluble de la multinacional faran servir el pòsit del cafè com a biocombustible. A més, en el marc d'aquest programa, Nestlé també s'ha compromès a reduir en un 35% les emissions de gasos d'efecte hivernacle i l'aigua que es fa servir durant els processos de producció.
"Actualment, la fàbrica de Girona ja és a prop d'assolir aquest objectiu", destaca la multinacional. I és que, al llarg dels darrers vuit anys, la factoria de Domeny ja ha reduït en més d'un 31% el consum d'aigua per tona de cafè soluble produïda. I en més d'un 33% el d'energia i emissions de CO2.
92.000 tones de cafè verd
La fàbrica que Nestlé té a Girona va inaugurar-se el 1968. Des d'un inici, produeix cafè soluble –sota la marca Nescafé- i a partir del 2009, també càpsules monodosi de l'ensenya Nescafé Dolce Gusto.
Actualment, la fàbrica processa 92.000 tones de cafè verd, més d'un 1% de la producció mundial. Té 750 treballadors i exporta el 70% de la producció de càpsules de cafè i el 85% de la de cafè soluble a 58 països d'arreu del globus.
La multinacional suïssa té presència a 190 països i suma una plantilla de 308.000 treballadors. A l'estat espanyol, la companyia té fins a deu fàbriques. Més de la meitat de la producció que surt d'aquestes plantes –en concret, el 56%- es destina a l'exportació (sobretot, amb destí a països d'Europa). A Espanya, la multinacional té una plantilla de 4.130 treballadors i va tancar el 2018 amb una facturació de 1.930 MEUR.