Besalú reunirà en un nou espai una de les majors col·leccions de circ del món

"Circusland" estarà ubicat a les dependències del Monestir de Sant Pere i el Museu de les Miniatures

  • Interior de la sala superior de l'edifici ubicat als claustres de Besalú. Circus Art Foundation
    Interior de la sala superior de l'edifici ubicat als claustres de Besalú
    Fotos: Circus Art Foundation
  • L'espai que ocuparà el futur "Circusland"
    L'espai que ocuparà el futur "Circusland"

Besalú (Garrotxa) acollirà una de les col·leccions dedicades al circ més importants del món on desenes de milers de peces repassen els 250 anys d’història d’aquesta disciplina artística. La seva ubicació serà a l'edifici de tres plantes de les dependències conventuals de l'antic monestir de Sant Pere (anteriorment s'utilitzava de casa de colònies) i l'edifici annex que en l'actualitat és el Museu de les Miniatures. Ambdós es tornaran a trobar connectats i es permetrà el pas d'un a l'altre.

Sota la denominació de “Circusland”, la nova infraestructura cultural pot arribar a comptar amb més de 1.000 metres quadrats d’espais exteriors i 3.000 metres quadrats dedicats a exposició, tallers pedagògics, espectacles, arxiu, biblioteca, centre d’estudis, oficines i d’altres dependències pròpies d’un equipament cultural de referència internacional.

El nou espai es dissenyarà per tal d’anar més enllà de la clàssica proposta d’un museu convencional oferint als futurs visitants una màgica experiència en sintonia a la que ja perceben els assistents als espectacles produïts per la fundació que cada any atrauen 60.000 espectadors.

El nou pol patrimonial permetrà finalment fer públics i accessibles els fons de Circus Arts Foundation. La presentació del projecte tindrà lloc el dissabte 8 de juny a les cinc de la tarda a la Sala de Cal Tronc. La convocatòria comptarà amb actuacions d’atraccions internacionals de circ i es viurà la posada online del web del projecte. Cal recollir invitació prèvia a l'Ajuntament o bé a l'Oficina de Turisme.

Una col·lecció orfe

La prestigiosa col·lecció de Circus Arts Foundation va ser font de debat els darrers deu anys des de que el seu propietari, Genís Matabosch, va intentar sense èxit obrir a Figueres (Alt Empordà), el Museu del Circ. El projecte va topar amb la negativa de gran part dels grups de l'oposició al consistori i tampoc va obtenir les complicitats suficients per, ni tant sols, trobar un emplaçament on fer-lo.

Posteriorment, amb la marxa del Festival Internacional de Circ a Girona, es va sospesar el fet que la capital gironina pogués acollir la col·lecció, però l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ho va descartar d'entrada. Dos anys després, Matabosch ha trobat les complicitats necessàries amb l'Ajuntament de Besalú per obrir el tant esperat espai on s'hi acollirà una de les col·leccions de circ més importants del món.

Inversió privada

L'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, ha assegurat en declaracions a aquest diari que la inversió per a crear "Circusland" és totalment privada, mentre que es manté el protocol d'intencions que Circus Arts Foundation va signar amb la Diputació de Girona anys enrere quan es va intentar ubicar a Figueres. En el document s'estipulava que el Patronat de Turisme Costa Brava Girona estava disposat a aportar 1,5 MEUR al Museu del Circ sempre que Figueres tirés endavant amb el projecte. L'aleshores president de la Diputació de Girona, Pere Vila, afirmava que l'organisme creia en la iniciativa i hi veia potencialitats.

En aquest sentit, el consistori assistirà en l'acondicionament de les instal·lacions per acollir el nou equipament i el batlle ha avançat que l'aparcament dels Claustres es mantindrà tal i com fins ara.