Divuit anys i mig de presó per al principal acusat de torturar i assassinar un home a Roses

L'Audiència de Girona absol dos dels quatre acusats i condemna el tercer a dos anys i mig per robatori amb violència

El crim que ara l'Audiència de Girona ha sentenciat va tenir lloc el 4 d'octubre del 2008. Segons recull la sentència, Costica, Duhaliu i dos homes més es van aliar per entrar a robar a dins la immobiliària que hi havia als baixos de l'edifici d'apartaments 'Xaloc', situat a la urbanització Santa Margarida de Roses.

Duhaliu, que sabia com desactivar l'alarma del local, va actuar com a informador. Aquell matí, el romanès es va assabentar que el propietari estava malalt, i que havia donat les claus de la immobiliària al seu treballador perquè s'encarregués d'obrir i tancar el local.

La banda va decidir actuar a primera hora de la tarda, aprofitant que el treballador havia tancat l'oficina i havia anat fins al seu apartament -situat al mateix edifici- per descansar. Duhaliu va portar Costica i els altres dos homes fins a la porta de l'habitatge de la víctima (situat a l'apartament 639 del bloc).

Allà, segons recull la sentència, l'informador es va retirar i els altres tres van trucar al timbre. Quan la víctima els va obrir, el grup se li va abraonar, la van lligar de mans i peus, li van mig abaixar els pantalons i la van començar a apallissar. L'Audiència diu que, sobretot, li van ventar cops "al rostre, la boca i el cap.

Un cop li van haver robat les claus, la sentència recull que el grup va asfixiar l'empleat tapant-li la boca amb cinta aïllant. Després, Costica va trucar a Duhaliu i tots van baixar fins a la immobiliària. Després d'obrir la porta amb les claus i desactivar l'alarma, el grup va robar 60.000 euros en efectiu i diverses joies (rellotges, cadenes i polseres).

La policia va poder detenir Costica Costica mig any després del crim (el febrer del 2009) a Girona. Juntament amb ell i Duhaliu, a la banqueta dels acusats també s'hi van asseure dos romanesos més, Iulian Tugui i Anna Maria Duhaliu. A tots ells, el fiscal els demanava penes d'entre 28 i 32 anys pels delictes d'assassinat, robatori amb violència, associació il·lícita i falsificació de documents.

Condemnats pels fotogrames

A l'hora d'emetre sentència, el tribunal resol que no ha quedat provat que Iulian Tugui i Anna Maria Duhaliu tinguessin res a veure amb el crim i el robatori. No passa el mateix, però, amb Costica Costica i Costel Duhaliu. Tot i que l'Audiència admet que no hi ha cap "prova directa" que els incrimini, sí que hi ha molts indicis que porten a concloure que van participar en els fets.

En aquest punt, el tribunal es basa en els fotogrames extrets de les càmeres de vigilància -on es veu la banda entrant al bloc i a l'apartament de la víctima- i en el registre de trucades entre Costica i Duhaliu per condemnar-los. A Costica, l'Audiència el condemna per assassinat, robatori amb violència i falsificació de document oficial (perquè quan se'l va detenir portava una carta d'identitat i un permís de conduir falsos).

En total, el tribunal li imposa una condemna de divuit anys i mig de presó i una multa de 1.080 euros. A Duhaliu, l'Audiència el condemna a dos anys i mig de presó per un delicte de robatori amb violència, perquè tot i que va participar al robatori a la immobiliària, quan la banda va apallissar i asfixiar la víctima ell no hi era present.

Tot i això, aquest processat ja ha complert la condemna. I és que portava empresonat des de l'octubre del 2008. I de fet, abans de Setmana Santa, l'Audiència ja va manar que se'l deixés lliure.

En matèria de responsabilitat civil, la sentència obliga Costica i Duhaliu a indemnitzar el propietari de la immobiliària amb 68.990,20 euros (que correspon als diners i al valor de les joies robades). La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat José Antonio Soria, no és ferma i es pot interposar recurs davant el Tribunal Suprem.