La confraria del Port de la Selva en situació de fallida per manca d'embarcacions

Només en té dos d'operatives

"La confraria es troba en una situació de fallida total". Així de contundent s'ha mostrat el patró major del Port de la Selva, Manu Perelló, durant una roda de premsa aquest dimecres. Perelló assegura que a hores d'ara només tenen tres barques d'arrossegament i que una d'elles està avariada. La quarta que tenien es va cremar i enfonsar el passat mes de maig, en un accident on va morir un pescador. Amb aquest panorama, Perelló alerta que si no es resol la situació passat l'estiu segurament hauran de tancar la subhasta de peix i "replantejar-se l'organigrama" de personal.

Des de la confraria recorden que fa un any tenien cinc embarcacions d'arrossegament. Una va marxar però en va arribar una altra procedent de Vilanova i la Geltrú. Perelló denuncia que la pressió exercida pel "lobby" de la confraria de Roses va propiciar que la Generalitat l'obligués a marxar al·legant "sobreesforç pesquer". Els pescadors de la confraria, però, no comparteixen aquesta idea i no entenen perquè si ja tenien cinc barques no els van deixar substituir la que havien perdut com, diuen, s'ha fet ara en d'altres confraries.

Un litigi judicial

El cas està als jutjats perquè tant la confraria com l'armador de la barca van impugnar la resolució que l'obligava a marxar però el secretari de la confraria, Pere Sunyer, tem que el procés s'allargui i passi d'un tribunal a un altre. "Ara està a l'Audiència Nacional perquè quan va passar s'havia aplicat el 155 i ho va haver de resoldre la ministra però podria ser que tornés a un altre tribunal", detalla.

Unir-se amb Llançà

Per resoldre aquesta situació, proposen unificar la subhasta amb Llançà a través d'una pantalla única però això suposaria una inversió d'uns 100.000 euros, que ara mateix cap de les dues confraries poden assumir. "Llançà també ha perdut tres barques l'últim any", recorda Perelló.

"Hem demanat ajut a la Generalitat però ens diuen que ens hem d'esperar a la propera convocatòria de subvencions però el temps va molt ràpid i la situació és cada vegada més difícil per a nosaltres", afegeix. Per això, demana que "faci un pas endavant" i permeti que la cinquena embarcació que va haver de marxar pugui tornar a port.

Vuit embarcacions fa deu anys

Actualment, a banda de les tres embarcacions d'arrossegament, al Port de la Selva hi ha sis més de d'arts menors. Fa deu anys, però, n'havien arribat a tenir vuit d'arrossegament, quinze de palangre i diverses d'encerclament que venien durant la temporada d'estiu.

A més de la pesca, la Confraria comercialitza alguns productes i compta amb diversos locals en propietat que, segons Perelló, permetrien que no haguessin de tancar les instal·lacions però alerta que "això no es pot aguantar molts anys".