Recullen el cos del pescador mort en l'incendi d'una embarcació al Port de la Selva

La barca tenia dotze anys i es considera de les modernes

Els serveis funeraris s'han endut el cos sense vida del tripulant que ha mort en l'incendi de l'embarcació pels volts de la una del migdia. Es tracta d'un pescador que portava anys treballant a la zona i que era molt apreciat, segons ha explicat el patró major de la confraria de pescadors del Port de la Selva (Alt Empordà), Josep Manel Perelló. La víctima tenia més de 50 anys i era d'origen marroquí.
El trasllat s'ha fet després d'efectuar-se l'aixecament del cadàver per part de les autoritats judicials. L'han portat al tanatori de Figueres per després traslladar-lo a l'Institut de Medicina Legal, a Girona, on es farà l'autòpsia. La policia judicial de la Guàrdia Civil és qui assumeix el cas. Aquest matí no han pres declaració als mariners però es preveu que ho facin en els pròxims dies.

Rescatats per una altra embarcació

El centre de comandament de Salvament Marítim de Barcelona ha rebut l'avís del foc a dos quarts de vuit del matí i ha mobilitzat els vaixells de la zona, dues embarcacions pròpies ('Alnilam' i 'Sirius') i un helicòpter, que han comprovat que el pesquer, de nom 'Barranco', seguia cremant-se fins que s'ha enfonsat al mar. Estava a onze milles del Port de la Selva. Durant unes hores s'ha vist la columna de fum de l'incendi des de poblacions com Llançà (Alt Empordà).

Una altra embarcació s'ha encarregat de rescatar el cos sense vida i els altres quatre tripulants i els ha traslladat fins al moll pesquer del Port de la Selva on els esperava una ambulància i un helicòpter medicalitzat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Els quatre mariners presentaven símptomes d'hipotèrmia i han estat evacuats a l'Hospital de Figueres.

Pel que fa a l'embarcació cremada, el patró major ha explicat que es considerava de les "modernes" perquè tenia uns dotze anys i era d'última generació. No se sabrà amb exactitud què ha pogut passar perquè ha acabat al fons del mar però Perelló ha apuntat una fuga d'oli o petroli al motor que hauria pogut fer la flama com a possible causa. "De seguida pren; el problema d'aquestes embarcacions de fibra de vidre és que són com la gasolina, un cop s'encenen ja no hi ha qui ho apagui".

Aquest matí no hi ha havia condicions adverses amb forts vents o mala mar però els tripulants s'han vist obligats a tirar-se a l'aigua per fugir de les flames. Segons Perelló, quan succeeixen situacions així els pescadors no tenen temps d'agafar els equips de protecció i salten a l'aigua. "Amb el xoc de l'aigua freda te quedes amb un impacte i potser llavors et poses nerviós i només pots agafar-se a les boies, les defenses, on amarren les embarcacions", ha assenyalat el patró major, que ha lamentat els fets.

Perelló també s'ha referit a les dificultats que tenen a l'hora de treballar amb "plantilles molt justes", formades per uns cinc tripulants de mitjana, sumat a les "exigències" de l'administració amb tramitacions telemàtiques. "I gràcies que tenim tripulacions que venen d'altres països perquè si no totes aquestes embarcacions quedarien amarrades", ha conclòs.