Desarticulen dos grups criminals dedicats al tràfic de drogues i relacionats amb un intent d'assassinat a França

S'han detingut 25 persones

La Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa han desarticulat dos grups criminals que es dedicaven al tràfic de drogues entre els dos països i que estarien relacionats amb un intent d'assassinat a França.
En total, els dos cossos policials han detingut 25 persones, set d'elles en l'operatiu policial de la setmana passada a l'operatiu en diverses poblacions de la Selva. Contra cinc d'elles, a més, pesava una ordre europea de detenció emesa per França. També es van fer 37 registres a domicilis i es van intervenir 18 vehicles d'alta gamma; 10 armes curtes; 12 armes llargues; 3.000 plantes de marihuana; 30 quilos de marihuana processada; 200 pastilles d'èxtasi i 23.000 euros en efectiu, entre d'altres.
 
L'operació Karely-Evoque va començar després que la policia francesa alertés la Guàrdia Civil de Girona que els responsables d'un intent d'assassinat el maig de 2018 a prop de Montpeller podien estar amagats a les comarques gironines i que es dedicarien al tràfic de marihuana entre els dos països.

Els dos individus encaputxats que haurien disparat els trets contra dues persones que van resultar ferides van fugir amb un vehicle robat, que van trobar cremat a pocs quilòmetres del lloc dels fets. A l'interior, hi van localitzar 12 kg de marihuana. Les primeres investigacions van permetre determinar que es podia tractar d'una revenja o d'un intent de robatori de la droga entre bandes rivals.

La Guàrdia Civil va començar la investigació centrant-se en diverses persones de nacionalitat espanyola i francesa. La majoria residien en urbanitzacions de Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Vidreres. Els agents van començar a treballar conjuntament amb la policia francesa i van comprovar que els integrants de l'organització havien adoptat fortes mesures de seguretat als dos països per evitar ser descoberts i que alguns d'elles eren extremadament perillosos.

L'operatiu va esclatar el 13 de maig de manera coordinada a banda i banda de la frontera. En total, aquell dia es van fer 13 entrades i registres a diverses localitats de les comarques gironines (entre elles Vidreres, Maçanet de la Selva i Lloret de Mar) i 24 més en territori francès. En l'operació hi van participar més de 120 agents de diverses unitats i 15 agents de la Gendarmeria.

Per la seva banda, la policia francesa va detenir 18 dels integrats entre el 13 i 17 de maig i va fer 24 registres a domicilis on va localitzar armes, drogues i diners. Tots els arrestats a França eren homes i dones de nacionalitat francesa.

Entre els detinguts a Espanya hi podria haver dos dels identificats com autors de l'intent d'assassinat. La policia creu que tot plegat estava relacionat amb una revenja de drogues que l'organització cultivava i posava a la venda, majoritàriament al mercat francès.

Vehicles d'alta gamma, drogues i efectiu

Durant l'operatiu es van intervenir 18 vehicles (la majoria d'alta gamma); 10 armes curtes; 12 armes llargues; 3.000 plantes de marihuana; 30 kg de marihuana processada; 2,5 kg d'haixix, 200 pastilles d'èxtasi; 17 grams de cocaïna i 17 d'MDMA; joies, 23.000 euros en efectiu; 30 mòbils; un ordinador i material relacionat per a l'elaboració de la droga. A més, van trobar diversos animals de companyia que utilitzaven per defensar les plantacions de marihuana.

El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) ha presentat 26 denúncies per infracció de la legislació que regula els animals de companyia, gossos perillosos i maltractament animal.

Amb l'operació conjunta, els dos cossos de seguretat donen per desarticulada una de les organitzacions criminals més importants dedicades al tràfic de drogues entre França i Espanya.