El jutjat mercantil autoritza la liquidació de l'empresa Inecsa de Cassà de la Selva

La plantilla de la fàbrica estava formada per 38 treballadors, que ara podran cobrar l'atur

La societat Industrial Elèctrica Cassanenca (Inecsa) ja és història. El Jutjat Mercantil Número 1 de Girona ha autoritzat l'expedient de liquidació de la factoria, especialitzada en components per a la il·luminació. Actualment, la plantilla d'Inecsa estava formada per una quarantena de persones. Tot i això, però, a la planta gairebé no hi havia activitat.

I és que la direcció va donar, a finals d'any, un permís retribuït a la plantilla. Des de fa dos mesos, però, els treballadors no percebien cap tipus d'ingrés -només una petita minuta al febrer. A més, tampoc podien cobrar la prestació d'atur, perquè calia que el jutjat autoritzés l'expedient de liquidació enviat per la direcció i extingís els contractes als 38 treballadors que quedaven.

Ara, la decisió del Jutjat Mercantil -que avui publica el BOE- suposarà que els treballadors puguin percebre la prestació de desocupació. Les indemnitzacions, però, les hauran de percebre del Fons de Garantia Salarial (Fogasa).

A principis d'any, Inecsa va comunicar als representants del comitè d'empresa que tancava. Tot i que havien rebut comandes, però, la manca de finançament va fer decidir la direcció a cessar la producció. En total, l'import dels crèdits que necessitaven -i que els bancs no els van concedir- ascendia a un valor d'1,6 MEUR.

Successives reduccions de plantilla

Inecsa, situada al peu de la carretera d'entrada a Cassà de la Selva, es va fundar el 1968. L'any 2008, l'empresa comptava amb uns 150 treballadors, però a partir d'aleshores va començar successives reduccions de plantilla.

L'any 2009, quan Inecsa tenia ja 88 empleats, la factoria va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per a gairebé tota la plantilla. A partir d'aleshores, van ser constants els acomiadaments i els retards en els pagaments de nòmines (que, fins i tot, CCOO va denunciar a Treball).

La direcció adduïa sempre com a motius per despatxar personal la disminució progressiva de les vendes i l'augment dels costos de producció. El juny de l'any passat, l'empresa va fer fora de cop 38 persones, que van rebre una compensació de 30 dies per any treballat i un import de 147.000 euros en el termini d'un any a repartir entre tots.