El Síndic recomana a Salt no tenir en compte els antecedents policials per a l'informe d'arrelament

GRAMC va presentar una denúncia perquè creu que hi ha quatre pràctiques administratives "discriminatòries"

L'associació GRAMC (Grups de Recerca i Actuació amb Minories Culturals i Treballadors Estrangers) va presentar l'octubre del 2010 una queixa a l'Ajuntament de Salt on denunciava quatre pràctiques administratives "discriminatòries" vinculades a la sol·licitació de l'informe d'arrelament. Des del seu punt de vista, aquestes pràctiques "lesionaven els drets" de les persones estrangeres. Posteriorment, l'associació també va fer arribar la denúncia al Síndic de Greuges de Catalunya ja que no han obtingut resposta del consistori.

El defensor del poble ha recomanat al consistori que no es tinguin en compte els antecedents policials d'una persona estrangera per a l'informe d'arrelament. Des del seu punt de vista, les dades que puguin tenir els fitxers policials no són un "indicador objectiu" del grau d'arrelament de la persona. "Puc entendre la preocupació que exposeu a l'hora de poder fer constar o reflectir aquells casos en què el sol·licitant de l'informe posi de manifest possibles conductes antisocials. Tanmateix, la manera de vehicular les dades a través de l’informe d’arrelament social no té empara legal possible, ni en la Llei d’Estrangeria, ni en la Llei Orgànica de Protecció de Dades", diu el Síndic. A més, recorda que la manera de vehicular les dades a través de l'informe d'arrelament "no té empara legal possible", ni en la Llei d'Estrangeria, ni en la Llei Orgànica de Protecció de Dades.

El Síndic de Greuges també ha recordat a l'Ajuntament de Salt l'obligació d'exposar de forma "raonada" els motius que han conduït a emetre un informe municipal en un sentit o en un altre. El defensor del poble, però, ha coincidit amb el consistori que l'informe d'arrelament és un "acte de tràmit", tot i que ha afegit que l'informe té unes característiques "especials" i per aquest motiu recomana al consistori que en el cas que acordi denegar l'informe, que hi faci constar un peu de recurs i que es citi l'interessat per atorgar-li un tràmit d'audiència en què hi pugui fer constar les al·legacions escaients.

Salt respon

Arran de les declaracions fetes per l'associació GRAMC, l'Ajuntament de Salt ha emès un comunicat on ha explicat que "no s’ha produït ni es produirà" cap canvi en relació a la tramitació dels informes d’arrelament d’aquest ajuntament. El consistori doncs, no modificarà el procediment que segueix mentre no es produeixi cap sentència judicial que li obligui.

L’alcaldessa Iolanda Pineda ha assegurat que “aquest ajuntament treballa per la convivència al nostre municipi” i ha afegit que “en cap cas, qui se situa voluntàriament fora del sistema no se’n pot beneficiar”.

Pel que fa a l’exigència de 6 mesos d’empadronament per tramitar la sol·licitud de l’informe d’arrelament, l’Ajuntament de Salt assegura que segueix les recomanacions de la Guia del Món Local, elaborada per l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i la Taula de Ciutadania de Catalunya. Aquesta recomanació s’estableix per evitar l’anomenat turisme administratiu.

Pel que fa a la consulta dels informes policials, l’Ajuntament de Salt té l’obligació de vetllar per la seguretat dels seus veïns i veïnes. L’alcaldessa ha destacat que “la seguretat és una prioritat al municipi” i ha afegit que “continuarem treballant en aquesta línia en benefici dels veïns i veïnes de Salt”.

El consistori ha volgut reiterar el compromís "per treballar en favor de la convivència i seguir els requeriments i obligacions que estableix la normativa".