El Govern estudia multar a prostitutes i clients que acceptin serveis a la via pública

Puig es marca com a objectiu "acabar amb la prostitució"

El conseller d'Interior ha assegurat que el Govern està estudian" aquesta normativa amb l'objectiu de poder "reduir l'exercici de la prostitució a l'espai públic", tant a les carreteres com al carrer. Un dels objectius de la norma, segons el conseller, serà garantir un "tractament homogeni a tot Catalunya" d'aquest fenomen, "evitant que diferents prohibicions diferencials a nivell municipal provoquessin efectes de desplaçaments en territoris adjacents".

Puig ha explicat que el Govern està "estudiant normes jurídiques aplicables a tot el territori" que pugui "instaurar una perspectiva d'infracció administrativa a l'exercici de la prostitució a la via pública". A més, ha avisat que aquestes infraccions es podrien aplicar "tant a les persones que practiquen la prostitució com als seus clients".

D'altra banda, el conseller ha apostat per fer un nou "abordatge" per al "control i seguiment de l'exercici de prostitució en establiments" i per això ha assegurat que, després de les eleccions municipals, parlarà amb "els nous interlocutors a nivell local". Puig ha dit estar disposat a estudiar "de quina manera l'actuació administrativa i de la policia de la Generalitat tingui majors competències si ens posem d'acord amb les institucions locals". L'objectiu, ha dit, és "fer un pas endavant amb el control, el seguiment i la persecució de les situacions irregulars dels locals on s'exercici la prostitució", millorant "el decret del 2002".

El conseller ha afegit no descartar regular algunes mesures relatives a una "possible articulació de regulació en el mercat laboral", amb la voluntat de "dificultar, exigir control sanitari, seguiments i controls fiscals" per tal de "no amplificar, sinó a anar reduint aquesta activitat de caràcter més voluntari".

Segons ha explicat Puig, el Govern s'ha marcat "el gran propòsit, tot i que difícil, d'anar a abolir i eradicar el fenomen de la prostitució". "El nostre propòsit és acabar amb la prostitució, és de llarg marge, i per arribar-hi no quedarem inerts, sinó que anirem regulant, constrenyint i regulant com a Govern", ha reblat.

Per la seva banda, el diputat de C's Jordi Cañas ha reclamat que és "hora de regular" i ha remarcat que "hi ha un percentatge" de la prostitució que és "voluntària" i "les administracions públiques no poden deixar en mans del codi penal i de la justícia la falta de regulació per part d'aquells que ho han de fer". Per Cañas, "no podem deixar que sigui el codi penal qui interpreti la situació perquè hi hagi una falta de regulació", tot i admetre que aquest és un tema "complex".

Cañas ha afegit que si l'administració "només persegueix", es forçarà a "l'exclusió" als qui practiquen la prostitució i "es criminalitzen".