Concentració d'un centenar de treballadors de la sanitat a Salt per denunciar les retallades

El comitè d'empresa del Santa Caterina denuncia falta de transparència de l'IAS i diuen que els rumors parlen fins i tot d'un ERO

Primera mobilització al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. Tres comitès han convocat una concentració de quinze minuts a la qual hi han participat un centenar de treballadors entre els de l'Hospital Santa Caterina, els del sociosanitari i els de l'assistència primària. Denuncien la manca de transparència de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) que, diuen, no ha comunicat als treballadors quins serveis vol retallar. Critiquen que l'únic que han comunicat al comitè de l'Hospital de Salt és que la retallada serà de 4 MEUR (milions d'euros) però que no saben de quina manera aplicaran la tisora.

"Ens van dir que volien que participessin en el procés i no és cert", ha afirmat la presidenta del comitè de l'Hospital, Fina Escandell, que afegeix que les informacions que els han arribat són "preocupants" perquè el pla de xoc inclouria tancar fins a 60 llits. Tot i que en una visita a Salt el mes de març el conseller de Sanitat Boi Ruiz va assegurar que les retallades no es traduirien en menys serveis ni en menys llits, Escandell concreta que segons les seves informacions passarien de 260 llits a 200. "Són molts per a aquest hospital", concreta.

Fina Escandell diu que el que és "més greu" és que també els hagin arribat informacions que indiquen que es podrien acomiadar 60 persones. "Es parla d'un ERO que afectaria persones que tenen contracte fix", ha criticat Escandell que alerta que aquesta tisorada en personal, llits i serveis es traduirà en una assistència pitjor per als pacients. "No es pot fer sense augmentar llistes d'espera per a visites ni cues a urgències", ha afirmat.

A la concentració també hi havia treballadors de la Xarxa de Salut Mental. El vicepresident del comitè, Jaume Domínguez, ha explicat que les retallades al sociosanitari passen per tancar una sala que això vol dir tenir 38 llits menys. El sociosanitari atén a persones grans i amb trastorns mentals i, segons Domínguez, és una factura a la qual no poden fer front perquè "en algun lloc han d'atendre aquestes persones que ho necessiten". El portaveu del comitè critica que la tisorada acabi amb privatització del servei i sobrecàrrega per a les famílies que tinguin alguna persona malalta.