Perpinyà acull l'exposició guanyadora d'Art en Ruta 2019

Es tracta de l'obra de Levi Orta

El guanyador de l’Art en Ruta 2019, Levi Orta, continua el circuit d’exposicions itinerants a la ciutat de Perpinyà. Després de l’èxit de la primera exposició a la població d’Osor el cap de setmana del 14 d'abril, l’artista continua el recorregut itinerant a la Catalunya Nord. La obra es pot visitar a aquesta ciutat gràcies a un acord de col•laboració amb la Casa de la Generalitat de Perpinyà per facilitar un espai de promoció i difusió del treball dels creadors visuals de la comarca de la Selva. La mostra romandrà oberta del 6 al 27 de maig.

En el marc d’aquesta exposició, l’artista va fer una presentació pública del seu treball el divendres passat dia, 10 de maig, a la tarda. A l'acte hi va participar el mateix autor, Levi Orta, el conseller de Turisme, Quim Vivas; i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert. En el marc de la inauguració, Levi, va aprofitar per parlar amb els visitants i contextualitzar, aprofundir i dialogar de la obra exposada.

Es tracta d’un treball que ens proposa repensar la forma en què les posicions ideològiques es barregen amb l’art i els seus diferents actors

La proposta expositiva de Levi Orta, copista d’artistes-polítics és un treball d’investigació que l’artista fa sobre el component creatiu de la política i ens convida a repensar la forma en què les posicions ideològiques es barregen amb l’art i els seus diferents actors. En el seu cas, des de la ironia i el sarcasme intenta aprendre de la política copiant les obres d’art que han realitzat polítics cèlebres. La intenció no és fer cap tipus d’apologia d’aquests polítics, sinó la instrumentalització que aquests polítics han intentat fer o fan de l’art.

La proposta expositiva és part del resultat d’un procés d’investigació;utilitzant la rèplica analítica, la selecció de les obres que copia, el títol que els assigna, així com el format instal•latiu en el que decideix mostrar-les en redefineixen la lectura, l’actualitzen i la contextualitzen des de la seva anàlisi crítica, i ja sense la intensió naïf amb la qual els seus autors originals les van crear.

Orta investiga les incursions dels líders polítics en el món de l’art, usa l’exercici de la còpia com a mètode analític centrant-se en les imprecisions de la frontera art-política.

El seu gest té la intenció d’analitzar críticament la instrumentalització que alguns polítics han fet del món del l’art. La proposta de l’artista es composa de sis obres i un vídeo que recopila fragments documentals i dialoga amb el conjunt de la obra: Creación política (2010-2013, sèrie sobre pintures i dibuixos realitzats per cèlebres polítics) Bocetos-Detalles (2018, pintures sobre lli i impressions fotogràfiques) on escull en cada una de les Copia de una obra de Francisco Franco viaja segura por toda España (2014, acrílic sobre fusta); La Firma (2012, aquarel•les sobre paper); Automatismos de Juan de la Cosa (2014, dibuixos sobre paper); Singing Alone (2014, vídeo-instal•lació).

Art en Ruta és un cicle d’exposicions itinerants de promoció de les arts visuals que posa en relació i estableix un circuit entre els artistes i els municipis de la Selva. La finalitat del projecte és crear un circuit anual expositiu, promoure les obres i oferir una plataforma conjunta de promoció del talent artístic de la comarca.

El Consell Comarcal de la Selva s’encarregarà de gestionar i coordinar l’exposició; transportar, instal•lar, organitzar-ne el calendari, les presentacions i fer-ne la divulgació i la comunicació en cada cas.

“Art en Ruta” es una acció en el marc de la iniciativa SelvaCultura, que també inclou el portal “www.selva.cultura.cat” de promoció de l’activitat cultural de la comarca de la Selva, entre d'altres.