CTAC impulsa un projecte per inserir joves discapacitats al món laboral cuidant gossos

Famílies gironines podran contractar el servei, que a més resulta terapèutic i augmenta l'autoestima del treballador

El projecte, que compta amb el suport de la fundació Adecco i Nestlé Purina, té com a objectiu inserir en el món laboral joves amb una discapacitat psíquica lleu amb l'ajuda de gossos, uns animals que tenen una funció terapèutica. "És una teràpia molt positiva, sobretot perquè permet millorar l'autoestima, la confiança, la seguretat (del jove) alhora que se'ls ensenya un treball', explica Francisco Mesonero, director general de Fundación Adecco.

Els participants reben formació especialitzada per tal de tenir les habilitats i coneixements necessaris per a dur a terme les tasques de neteja i passeig de l'animal, així com habilitats personals en l'àmbit social. "Aniran a les cases i explicaran la seva tasca", apunta el responsable del programa, Albert Marquès. Els joves aniran acompanyats d'un educador social que, a mesura que guanyin confiança, tindrà menys paper. La idea és que al final, els joves puguin fer la feina sense supervisió.

La borsa de clients ja està oberta i els interessats poden sol·licitar el servei, que inclou varis passeigs durant mitja hora al mes i la neteja de la mascota. Però no tots els gossos poden ser candidats, explica Marquès. "Un gos agressiu o amb males conductes no és el candidat correcte". Per això, un instructor visitarà la família interessada per avaluar si és adequat per al projecte.

Una de les participants al projecte, la Melanie, explica emocionada que li encanta aquesta feina perquè de ben petita ha tingut sempre gossos. A la pregunta de si li donen molts problemes els gossos a l'hora de passejar, ella respon amb confiança "ja m'han ensenyat com fer-ho".

El programa durarà un sis mesos i en la primera fase, que es farà el juliol i agost, consistirà en la part teòrica, mentre que a partir de mitjans de setembre i fins al gener es desenvoluparà la part pràctica. De moment, només es cobrirà l'àrea de Girona per facilitat la mobilitat dels participants però es podria traslladar també a altres ciutats si el projecte compta amb una bona acollida.