La Policia Local de Caldes crea un sistema per consultar dades i agafar denúncies des del cotxe

El dispositiu és pioner a les comarques gironines i altres agents de municipis veïns ja s'hi han interessat

Caldes de Malavella té més de 60 quilòmetres de terme municipal, que estan esquitxats d'urbanitzacions i masies. Aquesta extensió, en alguns moments, dificultava la feina dels agents de la Policia Local. Fins ara, quan la policia havia de consultar dades o agafar denúncies, calia desplaçar-se fins a comissaria o bé trucar als Mossos d'Esquadra.

"Això suposava perdre al voltant d'un quart d'hora amb el desplaçament, depenent del lloc on es trobessin els agents", concreta el caporal en cap del cos, Xavier Muñoz. Ara, però, amb el nou sistema que la policia local ha ideat, tant les consultes com la interposició de determinades denúncies es poden fer in situ, des del vehicle mateix.

El dispositiu es basa en uns ordinadors portàtils (netbooks) i una connexió a Internet sense fils a través d'una targeta. Als ordinadors, s'hi ha instal·lat un programari que han desenvolupat el mateix caporal i un dels agents, expert en informàtica.

D'aquesta manera, des de qualsevol lloc i mitjançant tecnologia 3G, els agents es poden connectar a la xarxa des del cotxe i fer les gestions en temps real. "Entre d'altres, es pot obrir un atestat, es pot consultar el padró o el catàleg de masies, ordres d'allunyament, les ordenances municipals, entrar al sistema d'informació policial o bé interposar denúncies com ara robatoris", concreta Xavier Muñoz.

Portar la sala operativa al cotxe

Instal·lar el nou sistema als dos cotxes patrulla de què disposa el cos ha costat poc més de 500 euros. De fet, la regidoria de Governació de l'Ajuntament només ha hagut de comprar els dos ordinadors i pagar el què costen les targetes de connexió. Xavier Muñoz explica que, a diferència d'altres sistemes com les PDA, "en aquest cas no et connectes amb la sala operativa, sinó que portes la sala operativa al cotxe".

A més, el caporal també destaca que el nou dispositiu permet estalviar temps i recursos. "Les policies petites com la nostra no poden destinar un agent permanentment a comissaria fent de sala; amb el nou sistema, però, en tens prou amb un ordinador i una connexió 3G per fer aquesta tasca", ressalta Xavier Muñoz.

Aquest dispositiu és pioner a les comarques gironines i, com ressalta el caporal, està pensat per a policies de municipis petits. "Nosaltres som nou agents en total, i ens cal gestionar el temps d'actuació perquè sigui el més ràpid possible", ha concretat el caporal en cap.

De moment, ja hi ha altres policies locals de la rodalia que s'han interessat pel sistema. Entre aquestes, es troben les de Sils o Hostalric, com ha explicat Xavier Muñoz.