El president de 'la Caixa' qualifica l'absorció de 'Caixa Girona' de ser un 'encert'

La fusió permetrà un 15% més d'inversió en Obra Social al llarg d'aquest 2011 i es manté el festival de Cap Roig

"Compromesos amb Girona". Al costat del característic logotip de 'la Caixa', aquest és el lema que ha presidit la primera reunió del nou Consell Assessor Territorial que l'entitat ha creat a la demarcació després de l'absorció de Caixa Girona. Aquest és el segon ens descentralitzat amb què compta l'entitat catalana, després del que ja es va crear ara fa un temps a les Illes Balears.

Un cop feta ja tota la integració, tant de clients com de sucursals, 'la Caixa' ha volgut escenificar que tindrà molt en compte les comarques gironines. De fet, com han puntualitzat els seus directius, després de l'absorció, l'entitat catalana ha passat a gestionar gairebé la meitat de la quota de mercat de les entitats d'estalvi a la demarcació.

"Tenim una gran responsabilitat envers Girona, perquè tenim el 45,5% del volum de negoci bancari del territori, tant pel que fa a dipòsits, recursos, fons de pensions i inversió creditícia", ha concretat el director general, Joan Maria Nin. El director també ha fet referència a la manera com s'ha portat a terme l'absorció, i ha destacat que, tot i que aquest tipus d'integracions a priori es presentin com a "traumàtiques", en el cas de Caixa Girona no ha estat així.

Joan Maria Nin ha destacat que l'absorció s'ha fet "amb rapidesa i amb la col·laboració" del territori, i que en uns cinc mesos el gruix d'actuacions ja s'ha tancat. A hores d'ara, 'la Caixa' compta amb una xarxa de 240 oficines a les comarques gironines i no en preveu tancar cap més. A la demarcació, la plantilla de l'entitat bancària la formen més de 1.000 persones (un 5% del total).

Nin ha volgut ressaltat també que, un cop completada l'absorció, 'la Caixa' avança ara cap al "camí de la normalitat total" i que, de fet, el creixement en la concessió del crèdit a particulars i empreses així ho exemplifica. Tot i que l'entitat no ha volgut posar percentatge a aquest augment, el seu delegat a Girona, Jordi Nicolau, ha especificat que les comarques gironines representen el 4,5% del volum de negoci total que mou 'la Caixa'.

Per resumir tot el procés, Isidre Fainé ha volgut expressar una frase exemplificadora. "Aquesta fusió ha estat un encert i, com s'està demostrant, és la millor opció que podria haver escollit Caixa Girona", ha ressaltat el president de 'la Caixa'.

"Cal fer-se la idea que Caixa Girona ha estat qui ha comprat 'la Caixa' apostant per ella, i que no ha estat al revés", ha volgut posar de manifest Nin. El director general també ha qualificat l'absorció com a "intel·ligent i natural", i ha recordat que, al llarg dels seus 102 anys d'història, 'la Caixa' ha portat a terme 67 fusions.

Palanca de gestió

Amb la voluntat de posar de manifest el que representarà el territori gironí per a 'la Caixa', la cúpula directiva de l'entitat s'ha traslladat a Girona per presidir la reunió del Consell Assessor i per avançar els eixos que es destinaran a l'Obra Social.

El nou Consell Assessor, format per tres dones i set homes vinculats amb el món de la recerca i l'empresa, té com a mandat vetllar pels interessos financers i socials de 'la Caixa' amb les comarques gironines. "Ha de ser una veritable palanca de gestió, i els seus membres s'han escollit de manera molt acurada", ha precisat Joan Maria Nin.

El nou consell el presideix Manel Serra, expresident de l'entitat desapareguda. L'integren també el gerent d'Embotits la Selva Xavier Albertí; el director financer de Panini i president del Consell Social de la UdG, Albert Bou; la rectora de la universitat, Anna Maria Geli; el director general d'Icnita, Joan Cassany; el president de la cooperativa La Fageda, Cristóbal Colon; la responsable d'Espelt Viticultors, Anna Espelt; el soci-director de l'assessoria TAX, Narcís Illa; el naturalista i director general del Grup Mascort Jordi Sargatal, i la vicepresidenta de Comexi Group, Imma Xifra.

16,1 MEUR d'inversió en Obra Social

A més del consell assessor, l'altre gran eix amb el qual 'la Caixa' vol posar de manifest la seva implicació amb el territori és l'Obra Social. Per això, Isidre Fainé ja ha avançat que aquest any s'invertiran 16,1 milions d'euros (MEUR) en Obra Social a les comarques gironines. "Aquesta és l'ànima de 'la Caixa' i volem mantenir la dotació", ha dit el president.

La xifra anterior representa un creixement d'un 15% respecte a la inversió que l'any passat van dur a terme, per separat, les fundacions de 'la Caixa' i Caixa Girona (10 MEUR en el primer cas, i 4 MEUR en el segon). Dels 16,1 MEUR d'inversió, el 65% es destinarà a programes socials i educatius; el 19,8% a projectes culturals i el 15% restant, a impulsar iniciatives mediambientals i d'investigació.

Fainé ha concretat que, un cop acabin les obres de manteniment a la Fontana d'Or, l'edifici reobrirà les portes al maig convertit en el nou CaixaFòrum. El president també ha avançat que, després de l'exposició 'La febre d'or. Escenes de la nova burgesia', el centre acollirà una mostra -batejada com 'Un altre Egipte'- que permetrà veure a Girona les col·leccions coptes del Museu del Louvre.

A més del CaixaFòrum, 'la Caixa' també farà néixer un nou equipament social a la ciutat. Es tracta d'EspaiCaixa, que obrirà les portes al mes de juny a la plaça Poeta Marquina, que se centrarà en serveis a les persones grans. Amb aquest equipament, 'la Caixa' posarà en marxa el seu projecte 'Gent 3.0', que té com a eixos bàsics el foment del voluntariat i l'ús de les noves tecnologies entre la tercera edat.

L'obertura del nou EspaiCaixa suposarà tancar els locals actuals de la plaça Constitució on l'entitat dóna aquests serveis. D'altra banda, 'la Caixa' també ha assegurat que continuarà i farà seves altres iniciatives impulsades per la Fundació Caixa Girona, com el centre Joan Riu de Sant Gregori (Gironès) o la implicació en els Premis Joan Miró.

Dues direccions i Cap Roig, endavant

El director general de la Fundació 'la Caixa', Jaume Lanaspa, ha ressaltat que la implicació de l'entitat amb el territori també es veurà reflectida en els càrrecs a l'Obra Social. Per això, quan culmini el procés de fusió de les dues fundacions -que es vol enllestir el 30 de juny- l'entitat nomenarà un director per al CaixaFòrum i un altre per a l'EspaiCaixa.

A més, Isidre Fainé també ha volgut esvair dubtes sobre la continuïtat del Festival Jardins de Cap Roig. "Està garantit, mitjançant una fórmula de patrocini però mantenint com a Obra Social el Jardí Botànic"', ha concretat el president de 'la Caixa'. "Creiem molt en aquest festival, i la nostra voluntat és que Cap Roig esdevingui el millor festival de música d'estiu d'Europa", ha avançat el director executiu de 'la Caixa', Jaume Giró.

A més d'aquests eixos en Obra Social, 'la Caixa' també continuarà col·laborant amb la Diputació de Girona per al manteniment d'espais naturals i atendrà altres necessitats locals a través de la xarxa d'oficines. Isidre Fainé ha volgut assegurat que l'entitat té molt clar que l'Obra Social és una de les seves potes i ja ha avançat que, en els propers deu anys, s'hi preveuen invertir un total de 8.000 MEUR.