Salt clausura més de vuitanta pisos buits per evitar que els ocupin il·legalment

L'ajuntament ha de demanar permís als propietaris, la majoria bancs, i assumir el cost de bloquejar l'entrada als habitatges

Aprofiten quan no hi ha ningú dins dels pisos deshabitats per clausurar-los i evitar que es converteixin en domicilis il·legals. L'ajuntament havia detectat que, en aquests 88 pisos, havien tirat la porta a terra i els havien utilitzat "per fer-hi una festa, passar-hi la nit o de magatzem de coses robades, que també ens hi hem trobat", ha detallat Pineda. Segons l'alcaldessa, aquest és un sistema efectiu que han trobat per frenar la proliferació de pisos ocupats perquè els inquilins potencials "veuen que no és tan fàcil ocupar".

L'ajuntament s'ha de fer càrrec del cost de tancar aquests pisos i, a més, s'han de posar en contacte amb els propietaris per demanar-los permís. "No són difícils de trobar perquè la majoria són bancs", ha explicat Pineda que detalla que molts d'aquests pisos tenien propietaris que no han pogut fer front al pagament dels terminis de la hipoteca i han acabat desnonats. Tot i que la responsabilitat de tancar els pisos hauria de ser de les entitats bancàries, ho fa l'ajuntament perquè "els hi hem dit moltes vegades, però mai vénen a tancar".

Clausurar cadascun dels pisos consisteix en col·locar claus entre el marc i la porta perquè sigui més difícil rebentar l'entrada als habitatges. Segons ha detallat Iolanda Pineda, tancar cada pis costa entre 40 i 50 euros a les arques municipals. "No és molt car, però si ens ho poguéssim estalviar millor", ha afirmat l'alcaldessa que assegura que amb aquest sistema han aconseguit frenar noves ocupacions. Segons els càlculs de l'ajuntament, actualment hi ha una trentena de pisos ocupats.

L'augment de les ocupacions va fer que a principis de l'any passat, l'alcaldessa creés una comissió de seguiment per analitzar la problemàtica. Tècnics de l'oficina d'habitatge, Policia Local i la mateixa alcaldessa es reuneixen cada 15 dies per fer seguiment dels casos que arriben, ja sigui a través dels mateixos agents o d'alguna denúncia dels veïns. A més, han dividit el municipi en sis zones on podrien haver-hi pisos ocupats i han informat els presidents de les comunitats de veïns com prevenir ocupacions als seus blocs.

Paral·lelament, Pineda s'ha reunit amb el fiscal en cap i el jutge degà de Girona per demanar que els desallotjaments d'aquests pisos ocupats es facin per la via de judici ràpid per evitar que aquests situacions s'eternitzin. Tot i això, Pineda recorda que l'ajuntament no té competències en aquest aspecte i que cal una denúncia prèvia dels propietaris perquè la justícia pugui actuar.