Rècord de Dentistes de Girona pel Sàhara; més de 1.000 persones ateses

L’equip ha treballat durant una setmana a Smara

 Dentistes de Girona pel Sàhara (DGxS) ha superat totes les expectatives en la seva quarta expedició als campaments de refugiats sahrauís atenent més de 1.000 persones. 

L’equip ha treballat durant una setmana a Smara -una de les 5 wilayes que formen els campaments-, concretament a l’Hospital Regional, al dispensari i a una escola. “Marxàvem d’aquí amb l’objectiu d’oferir el millor servei al màxim de pacients possibles, n’havíem previst uns 600. Finalment n’hem atès 1072 en tan sols sis dies. Tots i totes n’estem molt orgullosos. No ens ho esperàvem”, confessa en Daniel Ruiz-Giménez, coordinador institucional del projecte.

La majoria dels tractaments que han dut a terme són extraccions i obturacions, però també han pogut fer endodòncies, una de les novetats d’aquesta quarta expedició: “Malgrat que no suposa un gruix considerable en el nombre total de tractaments, hem vist que es pot fer tot i les condicions del lloc de treball i la manca de recursos. Era un repte i l’hem assolit”, assenyala Ruiz-Giménez.“Si féssim l’equivalència del preu a les clíniques on treballen els dentistes de l’equip de DGxS, les intervencions realitzades als campaments sumen més de 48.000 €. Hem quadruplicat el valor en relació amb les despeses del projecte”, afegeix el coordinador.

Un dels altres èxits assolits per DGxS ha estat la tasca duta a terme a l’escola Mustafa Ahmed, on l’equip ha tractat centenars de nens i nenes d’entre 6 i 14 anys: “Hem estat dos dies intensius fent revisions a l’escola. Si detectàvem que algun infant necessitava una intervenció, el derivàvem al dispensari, on teníem l’equip per realitzar els tractaments corresponents”, afegeix Ruiz-Giménez.

Durant aquest viatge, l’equip de DGxS ha treballat amb un equip de cinc professionals sahrauís de l’àmbit sanitari vinguts dels diferents territoris dels campaments, amb qui els dentistes han compartit pràctiques de treball. A més a més, DGxS ha fet una donació de material al Departament d’Estomatologia i al Dispensari on han estat treballant aquests dies que servirà perquè els dentistes sahrauís puguin seguir treballant durant els propers mesos.

Una àmplia xarxa de suport

Dentistes de Girona pel Sàhara ha comptat amb el suport d’ACAPS-Girona (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de Girona), els ajuntaments de Celrà i Girona i Dipsalut. També de les desenes de persones que han fet la seva donació a través del crowdfunding o el compte corrent. Així mateix, el projecte ha rebut contribucions de material de diferents empreses odontològiques, i també de professionals dentistes a tall individual.