La Sindicatura de Comptes diu que la Diputació no podia avalar dos crèdits al Club Bàsquet Girona

Un informe conclou que la corporació no podia avalar la meitat de la injecció de 3,2 MEUR per mantenir el bàsquet d'elit a la ciutat

La Sindicatura ha emès un informe de fiscalització sobre les àrees de tresoreria i endeutament de les quatre diputacions catalanes que correspon a l'exercici del 2008. Aquest informe censura l'actuació de la Diputació de Girona quan es va convertir en avaladora al 50% de dos crèdits que va demanar l'empresa Institucional del Bàsquet S. L.

L'empresa s'encarregava de l'adquisició i gestió dels drets per participar en competicions professionals de bàsquet. Per adquirir aquests drets de l'ACB al Club Bàsquet Girona, l'empresa Institucional del Bàsquet S. L. va contractar un crèdit a Caixa Girona el 2001 per valor de 2.196.098,23 euros, avalat al 50% per la Diputació.

Un segon crèdit, de l'any 2004, havia de servir per cobrir els problemes econòmics del Club Bàsquet Girona. La mateixa empresa va concertar una nova operació de crèdit amb La Caixa per valor d'1,2 milions d'euros, i la Diputació va tornar a avalar-la al 50%.

Segons l'informe, la Diputació, que l'any 2008 ja estava presidida per Enric Vilert, no podia atorgar avals a aquesta societat perquè, segons la normativa, les corporacions poden atorgar avals a societats mercantils participades per persones o entitats privades mentre que la de bàsquet està participada per administracions, la mateixa Diputació i l'Ajuntament de Girona. De fet, el consistori va avalar l'altra meitat dels crèdits.

El que això ha provocat, és que finalment el Club Bàsquet Girona no pagués els drets d'ús dels drets ACB a l'empresa Institucional del Bàsquet S. L. i que, al seu torn, aquesta no pogués fer front al pagament dels préstecs. "Anualment, la Diputació paga a l'empresa la part dels interessos i l'amortització d'aquests préstecs i reflecteix aquesta despesa en els estat financers", recull l'informe. "La gestió dels drets a participar en competicions professionals de bàsquet d'àmbit estatal no compleix els requisits per poder atorgar un aval", conclou l'informe.