Palau de Santa Eulàlia deixa enrere els plens assemblearis

El creixement obliga aquest petit poble de l'Alt Empordà a abandonar els consells oberts i passa a tenir cinc regidors

Aquest mes de març, Palau de Santa Eulàlia ha celebrat el darrer ple ordinari abans de les eleccions. D'entrada, el que crida l'atenció és que a la taula que presideix la sala, només s'hi asseuen l'alcalde i la secretària municipal. No hi ha regidors. A la resta de la sala, una trentena de veïns ocupen les cadires.

Comença el ple i l'alcalde, Josep Sabartés, va desgranant els punts de l'ordre del dia. Tot d'una, diversos braços s'aixequen entre el públic per demanar tanda. A partir d'aquí, alcalde i veïns comencen a debatre temes com la pavimentació d'un carrer o l'aprovació del pla per fomentar el reciclatge.

Així és, en síntesi, com funciona un consell obert. Als plens de Palau de Santa Eulàlia, tots els veïns hi tenen veu, encara que només aquells qui estan censats poden votar. 'Si es tracta d'afers on hi ha entesa, normalment es vota a mà alçada; però en aquells temes on hi pugui haver confrontació, el vot és secret i cadascú diposita una butlleta en una urna', explica Sabartés.

En aquest darrer ple, per exemple, el debat s'ha entrebancat a l'hora de decidir sobre tres projectes urbanístics: la pavimentació del carreró Tramuntana, el projecte de la nova sala de lectura i l'arranjament del carrer de Baix. Per desencallar les posicions, els veïns censats voten.

Per ordre, cadascun entra a una sala annexa on hi ha tres butlletes (el 'sí', el 'no' i el vot en blanc). N'agafen una i la dipositen dins l'urna que presideix la sala. Després, un cop han acabat, l'alcalde i la secretària fan el recompte i anuncien el resultat. Aquest cop, s'ha decidit donar llum verda als tres projectes.

Més lenta però ben fonamentada

L'alcalde concreta que, amb aquest sistema de consell obert, la presa de decisions és 'més lenta' -perquè hi ha molt debat- però que, en contrapartida, allò que es vota està més ben fonamentat i 'ho ha decidit el poble mateix'. Aquest mandat, per exemple, tots els veïns de Palau de Santa Eulàlia han aprovat un nou Pla General o també han decidit sobre el futur de les naus on es construeix el cotxe de luxe 'Tramontana'.

Des de l'inici de la democràcia, aquest petit municipi de l'Alt Empordà s'ha regit per aquest sistema assembleari de presa de decisions. Però a partir del 22 de maig, això canviarà. I és que el creixement de població -el poble ha superat el llindar dels 100 habitants- farà que s'hagi d'escollir un ple de cinc regidors.

Tant Josep Sabartés com la resta de veïns veuen el canvi amb un punt de nostàlgia. 'La gent veu que ara pot participar i el canvi els sap una mica de greu; ara el vot dependrà del que diguin els regidors', comenta l'alcalde.

De moment, encara no se sap quines llistes concorreran a l'alcaldia de Palau de Santa Eulàlia. L'actual alcalde, però, que pertany a una llista independent i que és el tercer que ha tingut el poble des de la democràcia, ja ha dit que no optarà a la reelecció.

Deixa de ser tan democràtic

Els veïns de Palau de Santa Eulàlia esperen que, amb el nou ajuntament, també puguin opinar. 'Espero que d'ara en endavant també puguem participar, encara que sigui d'una altra manera; que el poble pugui opinar, és el millor que hi ha ', comenta en Roque Alonso, que fa 40 anys que viu al municipi.

Un altre dels veïns que assisteix al ple és Xavier Camps, que fa tres anys que viu al poble. 'Deixa de ser tan democràtic com era ara, perquè el consell obert permet que el poble participi i tingui vot a cada ple', comenta en referència al canvi. I hi afegeix: 'En aquest sentit, fa una mica de tristesa'.

Per últim, la Marta Esteban, que fa 18 anys que va arribar a aquest petit poble empordanès, afegeix que 'és una llàstima' que es perdi el consell obert. 'Penso que amb aquest sistema la democràcia és més real; pot ser que les decisions siguin més lentes de prendre, i que a vegades hi hagi enfrontaments dialèctics, però és més real perquè tots els veïns donen l'opinió', conclou.