La Ciutadella de Roses obre una torre del segle XIX per explicar la seva història més recent

Al seu interior el visitant trobarà la instal·lació del documental "Històries al Marge"

El documental “Històries al Marge” mostra aquella Ciutadella que els rosincs coneixien com “les Muralles”. És la història de la Ciutadella explicada a partir d’alguns dels usos que va tenir al llarg del segle XX, fins a la seva obertura a la ciutadania a partir de la dècada de 1980. Els horts, el camp de futbol, les vivendes precàries o l’espai de marginació dels anys 80, són alguns dels més destacats.

A partir del testimoniatge dels protagonistes que visqueren aquella experiència en primera persona, es construeix un relat vinculat a les mancances i a la necessitat, però també a la felicitat i a la il·lusió. El documental es converteix en un recorregut ple de vivències i sentiments pels espais que ocupaven les precàries cases on van arribar a viure un centenar de rosincs, pels horts que cultivaven els veïns del poble, pel camp de futbol improvisat que acollí els primers partits de l’Agrupació Esportiva Roses entre l’any 1939 i la dècada dels 60, etc.

La presentació de l’audiovisual “Històries al marge” va tenir lloc el maig de l’any passat, en el marc de l’exposició homònima que acollí la sala petita de l’Espai Cultural la Ciutadella fins al mes d’octubre. Un cop finalitzada, però, els responsables del Departament de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament, han volgut atorgar a aquest episodi de la història rosinca més recent el paper que li correspon, completant així el discurs de l’exposició permanent del museu.

La ubicació escollida per a aquesta instal·lació ha estat la torre medieval que forma part del Fortí del recinte, datat del segle XIX, on en les darreres setmanes s’han dut a terme els treballs de neteja, emporlanat, adequació i il·luminació necessaris. D’aquesta manera, la Ciutadella recupera un altre dels seus espais i el dota de contingut cultural, tal i com ha fet recentment amb l’antic magatzem adossat a la muralla medival (convertida en sala d’exposicions temporals), amb la casamata del Portal de Mar del recinte (laboratori arqueològic), o amb els imminents projectes de reconversió de les casamates del Baluard de Sant Andreu com a magatzems arqueològics i aula de formació.

La inauguració de la nova instal·lació permanent “Històries al Marge” tindrà lloc demà, dissabte 26 de març, a les 12 del migdia.