Nestlé invertirà 50 milions d'euros a la fàbrica Dolce Gusto de Girona

La capacitat de producció de les instal·lacions arribarà als 2.500 milions de càpsules anuals

  • La planta Dolce Gusto de Girona, on produeixen les càpsules © ACN
    La planta Dolce Gusto de Girona, on produeixen les càpsules © ACN
  • Control de qualitat a la planta Dolce Gusto de Girona © ACN
    Control de qualitat a la planta Dolce Gusto de Girona © ACN
La planta de Dolce Gusto a Girona passa per un moment dolç. Situada al polígon de Domeny, al recinte on la multinacional va aixecar la planta de cafè soluble el 1968, la fàbrica de càpsules va entrar en funcionament el darrer trimestre del 2009. D'ençà d'aleshores, les instal·lacions no han parat de créixer.

De fet, les xifres avalen l'èxit internacional que han tingut les càpsules. Fins ara, la planta de Dolce Gusto ha rebut una inversió de 100 MEUR i hi treballen 180 persones. Per aquest 2011, les previsions són augmentar la plantilla en 70 persones més i doblar el número de línies de producció, passant de quatre a vuit. Això permetrà que es puguin arribar a fabricar 600 càpsules per minut.

Però el creixement no s'atura aquí. Segons ha anunciat el director general de Nestlé a l'estat espanyol, Bernard Meunier, la intenció és ampliar la planta l'any 2012. Per això, la multinacional invertirà 50 MEUR a les instal·lacions gironines de Dolce Gusto.

Aquesta injecció econòmica permetrà que, el juliol de l'any vinent, les actuals instal·lacions s'hagin ampliat amb 3.600 metres quadrats més de fàbrica. En total, hi haurà actives dotze línies i això permetrà "incrementar un 50% la capacitat de producció, passant dels 1.700 als 2.500 milions de càpsules anuals", ha concretat Meunier.

De 100 a 400 treballadors

Aquesta ampliació també permetrà que, en només dos anys, la plantilla de la planta de fabricació de càpsules es multipliqui per quatre. Si el darrer trimestre del 2009, la fàbrica va entrar en funcionament amb 100 treballadors, a mitjans 2012 -quan acabi l'ampliació- la planta Dolce Gusto en tindrà 400.

El director general ha explicat que l'èxit de les càpsules Dolce Gusto es basa en dos eixos clau. Per una banda, la gran varietat de begudes que inclouen (cafè, tallat, cappuccino, xocolates o fins i tot te fred, entre d'altres). I per altra banda, els canals de distribució. "Les càpsules Dolce Gusto es troben als supermercats, i això ens permet cobrir el mercat de les begudes en porcions", assegura Meunier.

Actualment, la planta Dolce Gusto de Domeny produeix setze varietats de Nescafé Dolce Gusto. El 65% d'aquesta producció s'exporta a 39 països, més de la meitat dels quals són d'Europa. Entre els restants, es troben el Japó, els Estats Units, el Canadà, Mèxic, Brasil, Argentina i Xile.

Aposta per la confiança

"Hi ha necessitat de fer inversions a Girona, perquè el creixement de Nescafé Dolce Gusto és espectacular", ha afirmat el director mundial d'Operacions del grup Nestlé, José López. L'executiu també ha assegurat que l'aposta per Girona es basa en "el valor" i "la competitivitat" de la plantilla.

El director mundial d'Operacions ha dit que, a diferència d'altres multinacionals que aposten per la descentralització, Nestlé ubica les seves plantes al costat dels consumidors. "La nostra filosofia es basa en la confiança, i no en l'economia d'escala i la massificació", ha concretat.

Actualment, a les instal·lacions que té Nestlé a Girona -i que comprenen les fàbriques de Nescafé i Dolce Gusto- s'hi processen 80.000 tones de cafè, més de l'1% de tot el que es produeix al món. Les dues fàbriques compten amb 600 treballadors i, en conjunt, són les més grans que el grup té a Europa i el primer lloc del món on Nestlé ha concentrat totes les tecnologies del cafè (tant soluble com en càpsules).

El reciclatge, assignatura pendent

El director mundial d'Operacions ha volgut ressaltar que, entre les prioritats de la multinacional, hi ha l'aposta per a la sostenibilitat. Per això, la planta Dolce Gusto compta amb dues plantes de cogeneració i és la primer fàbrica de l'estat espanyol que ha obtingut una certificació LEED, que l'acredita com una planta respectuosa amb el medi ambient.

El director general de Nestlé a l'estat espanyol, però, ha admès que una de les assignatures pendents que cal desenvolupar és el reciclatge de càpsules. De moment, ja hi ha una xarxa de recollida amb punts a l'Ajuntament de Barcelona i a l'àrea metropolitana, i la intenció és estendre'l arreu del territori català. "Les càpsules que es recullin s'utilitzaran per a productes elaborats a partir de plàstic reciclat i el marro del cafè anirà a compostatge", ha concretat Meunier.

El director general també ha volgut remarcar l'auge actual del cafè en monodosis. A dia d'avui, aquest segment representa el 16% del total del mercat en valor i el 4% en volum. A més, dotze de cada 100 llars disposen ja d'una cafetera monodosi (l'any 2010 se'n van vendre 400.000 a l'estat espanyol). I les previsions indiquen que, en els propers tres o quatre anys, aquesta xifra s'elevarà a 30 de cada 100 llars.

La multinacional Nestlé ha donat a conèixer totes aquestes dades durant l'acte d'inauguració oficial de la nova planta de Dolce Gusto, que s'ha fet aquest divendres. La inauguració ha comptat amb l'assistència dels prínceps d'Astúries, Felip de Borbó i Letizia Ortiz. Després dels parlaments, el príncep ha descobert una placa, ha visitat les instal·lacions i s'ha fet una foto de família amb la plantilla.