Desmantellen un grup dedicat a la falsificació de contractes de treball per aconseguir l'atur

L'operació, iniciada fa més d'any i mig, acaba amb 41 detinguts, 15 dels quals han ingressat a presó

El grup criminal, perfectament estructurat, es dedicava exclusivament a la falsificació de documents d'identitat portuguesos per tal d'aconseguir contractes de treball falsos per a ciutadans brasilers, i posteriorment poder reclamar el cobrament de prestacions d'atur i d'altres serveis socials de forma fraudulenta. La investigació, segons han detallat des del cos dels Mossos d'Esquadra, ha permès desmantellar un complex entramat d'empreses constituïdes amb aquesta finalitat, amb uns beneficis econòmics incalculables.

Les primeres investigacions es van iniciar arran de la detecció de diversos individus, de nacionalitat brasilera, establerts a Cunit (Baix Penedès) que s'identificaven amb documents portuguesos. La Policia va poder establir relacions entre aquests individus i diverses empreses, principalment del sector de la construcció i dirigides per ciutadans espanyols, que els contractaven de forma fraudulenta.

L'entramat, però, s'estenia més enllà de les comarques del nord de Tarragona, ja que les gestions policials van poder relacionar aquestes activitats amb altres ciutadans brasilers i empreses establertes a l'entorn de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i altres ciutats de la demarcació de Barcelona.

Sota la tutela del jutjat d'instrucció número 5 del Vendrell, els agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia estatal van poder provar, en una primera fase de l'operació que els diferents membres del grup criminal es dividien diferents tasques. Així, mentre uns s'encarregaven de la preparació de la documentació falsificada, amb sofisticats aparells i programari informàtic, altres es dedicaven a contactar amb empreses disposades a contractar de forma fraudulenta a immigrants amb documentació falsificada. Amb tot, la investigació policial va permetre descobrir que el mateix grup criminal creava empreses fictícies per tal de donar credibilitat als contractes.

Un cop falsificats els contractes, nòmines, comptes corrents, altres membres del grup es dedicaven a demanar prestacions d'atur i d'altres serveis socials, adduïnt la finalització del contracte de treball. Es dóna el cas que algun dels implicats havia cobrat fins a vuit prestacions d'atur a l'hora amb vuit identitats diferents. El grup, a més, engreixava els seus comptes corrents amb diners que demanaven als seus compatriotes a canvi dels documents falsificats i les gestions posteriors pel cobrament de prestacions d'atur.

La investigació policial va permetre detenir, el novembre del 2009, 26 persones relacionades amb l'entramat. Aquestes detencions, acompanyades de l'entrada i escorcoll a domicilis i empreses, es van fer a Cunit, Segur de Calafell, Vilanova i la Geltrú, Mollet del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Barcelona. En aquests es va poder intervenir múltiples efectes i indicis relacionats amb la investigació, com equips informàtics, impressores, discs durs, material per a la falsificació documental, números de compte, documents d'identitats de diferents tipus falsificats, nòmines, documents d'atur, contractes de treball fraudulents. També es van intervenir sis vehicles d'alta gamma.

La investigació, que en aquesta primera fase va portar a la presó provisional un total de 15 persones per ordre judicial, així com el bloqueig dels comptes de les empreses i dels sospitosos, no es va donar per tancada, ja que l'anàlisi de la documentació decomissada, va permetre relacionar la possible integració al grup d'altres empreses i altres individus, als que es va detenir a mesura que es trobaven prou indicis de la seva participació en l'entramat.

En una segona fase, la investigació es va saldar amb sis detinguts més, en aquest cas a Cunit i Girona, i l'escorcoll de quatre empreses, amb la intervenció de múltiples documents relacionats amb les activitats investigades.

Amb aquestes darreres detencions, produïdes dels dies 11 de gener i 8 de febrer d'enguany, els Mossos d'Esquadra i la Policia estatal donen per desarticulat el grup criminal integrat per 48 persones, acusat dels delictes d'associació il·lícita, tràfic il·legal i immigració clandestina, delicte contra el dret dels treballadors, frau a la hisenda pública i seguretat social, usurpació de l'estat civil i estafa.