Castelló d'Empúries protegirà 27 exemplars de roure martinenc

No es podran tallar, arrencar ni malmetre

La Junta de Govern Local de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) ha aprovat la declaració i protecció d’un total de 27 exemplars de roure martinenc (Quercus pubescens) repartits per diferents punts del municipi. A partir d’aquesta declaració, tots aquests arbres han quedat protegits de manera explícita, la qual cosa implica la prohibició de tallar-los o arrencar-los totalment o parcial, així com també de danyar-los per qualsevol mitjà.

El roure martinenc és un arbre de port majestuós i característic de la muntanya mitjana, que a la plana empordanesa apareixia bàsicament en rodals i formant boscos mixtes amb l’alzina (Q. ilex). Amb el pas dels anys, l’agricultura i l’antropització de l’entorn han anat rarificant aquesta espècie, de manera que en l’actualitat es troba relegada i de forma escassa a les vores dels conreus o dels espais frontera que han restat al marge dels processos d’urbanització.

Els 27 exemplars de roure martinenc que han estat declarats d’interès local se situen als encontorns de la mateixa trama urbanitzada de la Vila de Castelló, Empuriabrava i els espais limítrofes, així com també de la plana agrícola, i presenten un aspecte veritablement magnificent, cosa que junt al seu caràcter relictual motiva la seva preservació. Val a dir que en tots els casos el perímetre del tronc d’aquests exemplars és igual o superior als 160 cm, fet que significa poc o molt un diàmetre de mig metre o més. Esmentem també que un dels arbres més espectaculars dels que s’han catalogat és un exemplar que se situa al bell mig de la urbanització d’Empuriabrava, el qual té un perímetre de tronc de 290 cm, una alçada de 16 m i una projecció de capçada de fins a 380 m2.

Tots els arbres declarats d’interès local s’han cartografiat adequadament i se n’ha elaborat una fitxa que els descriu i caracteritza, amb especificació de llur denominació, localització, coordenades, perímetre del tronc, alçada i projecció de la capçada.