Educació estudiarà fer jornada intensiva als instituts empordanesos

Un total de 24 IES proposen fer de 9 a 2 i estalviar, només amb menjador, uns 4 milions d'euros

"Ens hem compromès a estudiar experiències diverses pel que fa a l'organització horària i de moment estem treballant en aquesta línia", ha declarat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en una visita al nou CEIP Parc de les Aigües de Figueres. La consellera responia així al fet que uns 24 instituts d'aquestes dues comarques gironines van fer arribar al seu departament una proposta de jornada intensiva com a mesura d'estalvi. El document, consensuat pels directors del centre, proposa passar a fer tots els dies de la setmana de 9 del matí a 2 del migdia, un canvi d'horari que els permetria un estalvi d'uns 4 MEUR només en menjadors. En aquests centres hi ha aproximadament uns 8.000 alumnes.

La consellera ha inaugurat aquest dilluns el nou CEIP de Figueres, un centre que ha funcionat durant sis anys amb aules prefabricades i que des de fa uns dies ja es troba en les noves instal·lacions, al costat del convent dels Caputxins. El projecte, dissenyat pels arquitectes figuerencs Vilanova, té una capacitat de 450 alumnes però actualment n'hi ha uns 400, a l'espera que en els pròxims dos any finalitzi el desdoblament de dos cursos que hi ha previstos.

L'alcalde de la ciutat, Santi Vila, ha explicat que després de 15 mesos d'obres l'escola ja és una realitat. "Hem millorat el continent però ja teníem clar que teníem un gran contingut, l'equip de mestres". Vila ha recordat que aquesta escola va néixer en un moment en què la ciutat afrontava el repte de la immigració, durant el qual va caler "parar el cop com a ciutat" amb un índex d'alumnes nouvinguts del 80%. Després d'aquests sis anys, s'ha demostrat que en comptes de ser una escola "que genera problemes", el que fa és "generar bones notícies" i amb una "integració molt correcte i un aprenentatge més que notable".

La consellera Irene Rigau també s'ha referit al paper integrador de la llengua, que dóna 'sentit de pertinença' als alumnes de Figueres i de la resta de Catalunya, on es demostra un cop més que "allò que els uneix és molt més que el que els separa". La clau, ha dit, és "la qualitat dels seus mestres". El CEIP Parc de les Aigües actualment té fins a 27 nacionalitats diferents, si bé la immigració a baixat fins al 60%.

La nova escola Carme Guasch, sense finançament

L'alcalde Santi Vila ha expressat el desig que la consellera inauguri durant aquesta legislatura la nova escola Carme Guasch projectada a l'actual presó de Figueres. "Tenim una bella presó que volem alliberar d'una vegada i traslladar-la cap al Puig de les Basses". La consellera ha assegurat haver-ne "près nota", tot dient que Figueres és una de les poques poblacions catalanes que continua creixent i on encara no van a la baixa les "puntes" de P3, i per tant, caldrà "planificar adequadament". I ha afegit que, si bé "és bo tenir el projecte i l'espai", caldrà que hi hagi el pressupost perquè es pugui fer, i de moment, ha dit, els pròxims dos cursos estan "seriosament afectats" per la situació financera.

El projecte de la nova escola s'ha vist directament entorpit per l'endarreriment de la inauguració de la nova presó de la ciutat que, en comptes de fer-se aquest any com estava previst, el Govern ja ha apuntat que haurà de ser el 2012.