Sant Hilari Sacalm acull dues cries d’òliba al campanar de l’església

L'objectiu és controlar les plagues d'insectes de forma biològica

El campanar de l’església de Sant Hilari Sacalm (Selva) s’ha convertit en el nou niu per a una parella de cries d’òliba. Aquest dijous un biòleg ha traslladat els dos animals fins al seu nou hàbitat en una caixa niu. L’objectiu és que aquests ocells creixin al municipi i es reintrodueixin dins de la flora i fauna de la zona. D’aquesta manera, l’Ajuntament també vol aconseguir regular algunes plagues a partir del cicle natural de depredadors, en comptes d’utilitzar pesticides o altres substàncies químiques que danyen l’entorn. El biòleg que ha col·locat les dues cries d’òliba, Jordi Baucells, ha assegurat que una família d’aquest tipus d’ocells pot arribar a menjar-se uns 2.500 ratolins en un any.
A banda de la caixa niu que s’ha instal·lat en el campanar de l’església, Baucells ha col·locat una càmera de vídeo. D’aquesta manera, els alumnes de 4t de primària de l’escola de Sant Josep del municipi de la Selva han pogut seguir en directe com aquests animals s’adaptaven a la seva nova casa. A partir d’ara, els alumnes podran anar seguint els dos pollets d’òliba quan vulguin a través de la webcam.

La introducció de les òlibes al campanar de Sant Hilari és un pas més per recuperar part de la flora i fauna que hi havia abans al municipi. En paral·lel, el govern local també està col·locant caixes niu per atraure altres ocells i que ajudin a menjar-se insectes del poble. L’objectiu és tenir 100 nius per a animals que es mengen insectes petits, 5 per a xots, 3 hotels d’insectes, 20 nius per a rat-penats, 2 caixes per a òlibes, 3 refugis per a ocells carnívors i 5 menjadors per esquirols.

Totes aquestes instal·lacions han de convertir el municipi en una població capdavantera en el control biològic de les plagues. Cada animal menjarà les plantes i els insectes que els toqui dins de la cadena alimentària natural. D'aquesta manera, no caldrà utilitzar substàncies químiques per acabar amb les plagues. A més, també s’està fent un sistema de podes per afavorir que els ocells puguin quedar-se a les seves branques i també puguin aprofitar les restes de les podes per a construir els seus nius. Un dels primers resultats ha estat que han tornat les bandades d’ocells, un fet que feia molts anys que no passava.