Els Bombers aixequen la vaga d'hores extres després d'arribar a un acord amb el Govern

El pacte encara ha de ser ratificat per diferents organismes

Els Bombers han aixecat fa una setmana la vaga d'hores extres que van començar al desembre després d'arribar a un acord amb el Govern, segons ha avançat el diari Ara i han confirmat a aquest diari fonts sindicals i de la direcció general. El pacte subscrit pels sindicats encara ha de ser ratificat per diferents organismes abans de la signatura formal, però els bombers ja van votar fa alguns dies que avalaven aquest preacord i que tornarien a fer hores extres voluntàries.
Antonio del Rio, de la UGT, ha explicat que han aconseguit revertir el decret que augmentava la jornada en 102 hores "sense molta afectació retributiva". Des de CCOO, Joan Biescas ha apuntat que també s'equipararà el preu de l'hora extra al de la ordinària. La previsió és signar l'acord durant la segona setmana del mes de maig, han indicat fonts de la Direcció General.
 
Del Rio ha afegit que el Govern s'ha compromès a estudiar millores econòmiques quan la situació pressupostària canviï. Biescas, per la seva part, ha constatat que la reducció de la jornada implicarà que els bombers encara facin més hores extres, però en aquest cas seran voluntàries. "És un acord de mínims, però ara cal un compromís polític clar d'intentar treure el cos de la misèria en la que estem", ha advertit.

Aquest preacord ha de ser ratificat per part de la Comissió de Retribucions del Departament d'Economia i per la Mesa General de Funció Pública. Després d'aquests tràmits hi haurà la signatura formal, que podria ser a mitjans del mes de maig.

El pacte té una vigència de quatre anys, fins al 31 de desembre del 2022.

Abandonar el conflicte

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha afirmat que el Departament està "satisfet" amb el preacord que espera que s'acabi ratificant. Buch ha recordat que quan va assumir el càrrec el cos dels Bombers estava en un estat "crític" tant en nombre d'efectius com de recursos materials i infraestructures.

"Ara mateix tenim un preacord i no ens pertoca a nosaltres pronunciar-nos, només podem dir que esperem que arribi a bon port", ha afirmat el conseller que ressalta que això ha permès, ara per ara, acabar amb el tancament de parcs per falta d'efectius. "Esperem que tot això agafi velocitat de creuer i puguem abandonar el conflicte que tenim per posar-nos en marxa tots plegats per treballar en les línies que tenim marcades", exposa Buch.

El conseller d'Interior ha recordat que han acordat comprar 92 camions nous per un valor de 40 MEUR i que suposarà poder renovar el parc mòbil actual. Els últims vehicles es van comprar el 2010 i, segons Miquel Buch, no s'havia fet una compra "tan gran" des del 1987.

Una altra línia és la convocatòria de places per a nous Bombers. La primera promoció de 250 ja està en marxa i Buch ha exposat que n'hi ha previstes per als anys 2020 a 2022. En total, un miler d'efectius que supliran les prop de 650 jubilacions previstes en els pròxims quatre anys i ampliaran també la plantilla.

Fins que això passi, però, Buch admet que els bombers hauran de continuar fent hores extres. "Mentre no tinguem les promocions actives i tinguem tota la gent que ens manca, hem de tirar del personal que hi ha, que és curt", ha dit. "Hauran de fer més hores però comptem que aquesta és una situació que estem revertint", ha conclòs.