La Seguretat Social acorda 2.043 ajornaments de pagament de deute amb empreses gironines

Gairebé 2.000 actuacions de control detecten frau per valor de 4,4 milions d'euros durant el 2010

La crisi econòmica fa que més empreses tinguin problemes de liquiditat i que puguin fer front als pagaments dels deutes que han contret amb la Tresoreria de la Seguretat Social. Per evitar ser una sobrecàrrega per a aquestes empreses, la Tresoreria planteja l'opció de demanar ajornaments en els pagaments. Una mesura a la que cada vegada s'adhereixen més empreses. De fet, s'han pràcticament doblat en els darrers dos anys passant de 1.052 a 2.043.

El director provincial de la Tresoreria, Jordi Mont, ha explicat que els ajornaments són tant per a empreses petites com per a grans que hagin contret un deute més o menys elevat. Mont assegura que és més fàcil 'atacar' el deute quan es detecta el primer impagament que no deixar passar el temps i que la xifra vagi creixent. Segons la memòria del 2010 de la Tresoreria, la majoria dels deutes, el 94,27%, són de menys de 30.000 euros, hi ha un 3,94% de deutes d'entre 30.000 i 90.000 euros i un 1,80% de més de 90.000 euros.

La Tresoreria ha fet un seguiment i control de 149 empreses a les que han detectat el primer descobert per trobar una solució que eviti que les empreses es trobin amb l'aigua al coll. Un terç de les empreses han optat per l'ajornament. Mont ha explicat, a més, que les empreses que tenen concedit un ajornament consten com que estan al corrent de pagament quan els hi demanen algun certificat de la Seguretat Social. Així, poden continuar amb la seva activitat econòmica i no perdre contractes per no tenir liquiditat durant un mes o un període concret de temps.

Els embargaments també han augmentat però no de forma espectacular, un 1,60%. Pugen els embargaments de drets econòmics, comptes corrents i béns mobles però baixen els de vehicles i embarcacions, immobles i salaris i pensions. En total, la recaptació per a la Tresoreria en via executiva ha estat un 4% superior, arriban a ser un 'any rècord'.

Frau de 4,4 MEUR

Les dades de la memòria de la Tresoreria de la Seguretat Social a Girona revelen que durant el 2010 han fet un total de 1.937 actuacions en tasques de lluita contra el frau. Amb aquestes actuacions, han detectat que el valor del frau a la demarcació ha ascendit a 4.425.000 euros. La majoria de les actuacions, 1.069, són de control d'altes, per assegurar-se que els treballadors d'una empresa estan donats d'alta a la Seguretat Social com marca la normativa. També es fan controls a les cotitzacions o a les baixes indegudes per Nadal.

Segons Jordi Mont, les actuacions fructifiquen gràcies a la col·laboració entre sindicats, patronals, administracions, inspecció de treball i tresoreria que van a la una per combatre el frau i l'economia submergida.