El TSJC suspèn part del reglament d'ús del català de la Diputació de Girona

L'alt tribunal ja va portar a terme aquesta mesura amb els reglaments de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Lleida

El TSJC ja ha resolt el recurs presentat per Convivència Cívica, on demanava que se suspenguessin cautelarment fins quinze articles del reglament d'ús del català a la Diputació de Girona. La decisió de l'alt tribunal ha estat, de fet, la mateixa que ja va adoptar amb els reglaments de l'Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Lleida l'octubre passat.

D'aquesta manera, la sala del contenciós-administratiu ha acordat suspendre cautelarment fins a quinze articles i preceptes del reglament de la Diputació gironina. Aquest reglament, que en substitueix un de pràcticament calcat del 1996, es va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics al ple de la Diputació el passat mes de maig.

A l'hora de decidir la suspensió cautelar, el TSJC es fa ressò dels altres reglaments impugnats -i també de les decisions que va prendre aleshores- i resol que els articles i preceptes exclouen l'ús del castellà 'de manera clara i manifesta'.

A l'hora de suspendre cautelarment les parts del reglament, la interlocutòria recull que els articles i preceptes 'imposen directament l'ús preferent de la llengua catalana sobre la cooficialitat de la llengua castellana. Entre altres, en aquests articles s'hi inclouen expressions com 's'ha d'escriure en català' o que aquesta és la llengua d'ús 'preferent' a la Diputació de Girona.

Les parts del reglament que ara s'anul·len fan referència, entre d'altres, a l'ús del català en les comunicacions internes i externes de la Diputació, a les actes dels plens, als impresos o al redactat dels tràmits.

En el seu moment, quan Convivència Cívica va portar el reglament de la Diputació de Girona als tribunals, Enric Vilert va qualificar el recurs com un 'atac a la llengua'. Vilert ja va dir aleshores que fets com aquests desdibuixaven la 'normalitat' de les institucions i va assegurar que, fos quina fos la decisió del jutge, es continuaria 'actuant igual' a la institució que presideix.