Elèctrica Dharma encén la seva 'Flamarada' al Teatre Municipal de Girona

La banda ha presentat el seu 25è disc en el Festival Strenes

'Flamarada' és el títol del nou disc de la Companyia Elèctrica Dharma, que aquest divendres a la nit han presentat en directe en un concert al Teatre Municipal de Girona, dins de la programació del Festival Strenes. Es tracta del 25è àlbum del grup després de deu anys sense treure'n cap. 'Flamarada' és una mostra de l'energia renovada que ha agafat la banda després dels 47 anys de carrera musical.

Entremig han viscut situacions doloroses que han marcat a tots els seus components, com ara la mort d'un dels seus fundadors, Jordi Fortuny, el setembre de 2013. Tot i així, ha decidit tornar amb un concert que ha revolucionat el públic gironí des del primer moment.

De fet, les entrades del concert s'han exhaurit hores abans que comencés. Amb totes les butaques del Municipal plenes, els de Barcelona han arrencat amb una cançó instrumental que és el tema que posa nom al disc, 'Flamarada'.

Un dels moments més emotius del concert ha estat quan la companyia ha interpretat 'Resistir és vèncer'. Es tracta d'un poema musicat escrit pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart expressament per Elèctrica Dharma. En el disc, la parella de Cuixart, Txell Bonet, posa veu a les paraules del seu company des de la presó. En el concert, però, els encarregats de llegir les seves paraules han estat familiars del líder de l'entitat cultural. A més, també els ha acompanyat el cor Geriona.

El públic ha rebut els familiars de Cuixart amb crits a favor de la llibertat dels presos independentistes, mentre que des de les diferents llotges onejaven estelades i pancartes a favor de la llibertat dels presos. Una vegada s'ha acabat 'Resistir és vèncer', els espectadors s'han posat d'empeus i han cridat "no esteu sols!" mentre picaven de mans i acomiadaven els familiars de Cuixart i el cor Geriona.

En el concert també s'han sentit cançons instrumentals del nou disc com ara 'Dharmali' o 'Zaghareet', que han estat composades a Mali durant un viatge del grup en aquest país africà. Però dins de l'extens repertori, la banda també ha recuperat alguns dels temes més mítics com 'L'oucomballa' o 'La gent vol viure en pau'. I han volgut reservar pel final el seu èxit més gran 'Inana', que ha servit per acomiadar a la banda en un teatre que s'ha fet petit.

47 anys dalt dels escenaris

La Companyia Elèctrica Dharma va arrencar el 1975 actuant en la primera edició del Canet Rock. Al llarg dels 47 anys de carrera, la Companyia ha aconseguit tocar en escenaris de tot Catalunya i fins i tot de l'estat espanyol, com per exemple el concert que va fer en el Pabellón de Deportes del Real Madrid. També ha recorregut altres països com els Estats Units, Sud-àfrica, Croàcia, Portugal, Suècia, Mèxic, Grècia, Eslovènia, Polònia, Hongria, Holanda, Mali o Brasil, amb l’especial participació al multitudinari festival Rock in Rio.

A més, la banda ha publicat discs tan icònics i recordats com l’Oucomballa (1976), Tramuntana (1977), Catalluna (1983) o El Llibre Vermell de Montserrat (2002).