La pluja incrementa un 20% la producció de l'oli de l'Empordà

La DOP vol fidelitzar clients a les comarques de Girona i Barcelona i introduir el producte al sud de França

Una de les millors anyades que han tingut mai. Els oleïcultors de les comarques gironines estan molt satisfets dels resultats de la collita d'aquest any que, segons les previsions, es convertirà en 800.000 quilos d'oli elaborat, un 20% que en l'any anterior. La producció mitjana dels olivars de la demarcació és d'uns 600.000 quilos anuals. El president del Consell Regulador de la DOP Oli de l'Empordà, Simó Casanovas, ha explicat que aquesta és una de les millors anyades que han tingut mai a la demarcació.

Casanovas ha detallat que el motiu és que ha estat un any de pluges abundants, sobretot el mes d'octubre, i que això ha fet que els brots nous hagin tingut molt rendiment i s'hagin multiplicat el nombre d'olives. Aproximadament la meitat d'aquests 800.000 quilos d'oli produïts a la demarcació acabaran emparant-se sota la marca de la DOP perquè compliran els requisits de varietats i de qualitat que exigeix l'Oli de l'Empordà.

El responsable de la DOP ha explicat que aquest any han hagut d'eliminar algunes varietats per exigències europees; no podien demostrar amb informes agronòmics que fossin varietats originàries de la zona. Tot i això, Casanovas preveu que això no farà baixar la producció anual perquè en tractar-se d'una DOP jove cada any tenen nous oleïcultors i per a bona anyada que han tingut. Actualment, la DOP té uns 700 productors que compten amb unes 800 hectàrees d'olivars.

La peculiaritat de l'Oli de l'Empordà és que es basa en la varietat autòctona argudell; una oliva que genera un oli dels anomenats 'verds' perquè la seva olor recorda a l'herba acabada de tallar o a la fulla d'olivera. A més, també té aromes secundaris que evoquen a la verdura, les tomates verdes o les carxofes. Casanovas detalla que és un oli força amargant i picant que es conserva molt bé perquè resisteix a la calor i, sobretot, és molt saludable.

La DOP produirà aproximadament uns 400.000 quilos d'oli aquest any que després comercialitzaran sobretot a les comarques gironines i a les barcelonines, el seu perfil habitual de clients. La intenció ara és consolidar-se com a oli de referència entre aquest públic i també donar-se a conèixer al sud de França.