Salt instal·larà 28 nous contenidors de roba usada per a Càritas

El 28 de febrer van signar el conveni de col·laboració

L’Ajuntament de Salt i Càritas van firmar un conveni de col·laboració el passat 28 de febrer pel qual s’instal·laran 28 nous contenidors per a la recuperació de roba usada a Salt i es posarà en marxa un nou model de recollida i reutilització de la roba usada. D'aquests 28 contenidors, 7 seran cedits a Recicla Girona.

Per a dur a terme el correcte tractament de part la roba dipositada als diferents contenidors Càritas disposarà d’una botiga/rober, per al triatge, selecció i, si ve al cas, també arranjament de la roba per a la seva reutilització i/o reciclatge.

La resta de roba serà tractada per l’empresa de Càritas Barcelona FIT (Empresa d'inserció Formació i Treball). En tot moment Càritas garantirà la traçabilitat del residu. Per a la gestió de la botiga/rober, Càritas Salt contractarà una persona i disposarà d’un mínim de 10 voluntaris per al seu correcte funcionament.

Per a la millora del reciclatge i reutilització de roba entre la població de Salt, Càritas realitzarà tallers de costura oberts a la ciutadania. Així mateix, l’Ajuntament de Salt inclourà en les properes campanyes d’educació ambiental informació sobre la producció d’aquest tipus de residus.

Segons dades de l’ARC de 2013 la fraccció tèxtil va ser la cinquena en importància de generació, situada en el 4,11 %. Ara bé, de tot el que es recull, el 60% no es pot reutilitzar perquè està en mal estat, el 36% és reutilitzable per a l’exportació i només el 4% es pot reutilitzar per a la venda al detall.

L’abril de 2014 la Generalitat de Catalunya va aprovar el PRECAT 2020 (Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya). Pel que fa al tèxtil i calçat el PRECAT2020 contempla incrementar el % de recollida d’aquest residu així com augmentar la valorització d’aquest residu.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir, en part, els residus generats pels ciutadans: cada kilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Amb la firma d’aquest nou conveni iniciem a Salt un nou model de recollida de roba usada que permetrà caminar per assolir aquests objectius i implicarà millores a nivell social, econòmic i ambiental per a tots el saltencs i saltenques.