Salt vol eliminar els amuntegaments en alguns balcons per evitar problemes de seguretat i salubritat

Engeguen una campanya informativa entre els veïns que s'enfrontaran a multes de fins a 750 euros si no netegen

Primer van ser les antenes parabòliques i ara els trastos acumulats als balcons. L'Ajuntament de Salt ha engegat una campanya per rentar la cara a les façanes i eliminar la brutícia. Sobretot és una actuació que va adreçada a la zona centre, la plaça Catalunya, els pisos vells de la Maçana i la zona de Pep Ventura, on han detectat aquests amuntegaments en alguns balcons. L'alcaldessa, Iolanda Pineda, ha explicat que hi ha alguns incompliments 'flagrants' de l'ordenança de convivència amb vàters o rodes de cotxe en alguns balcons.

Aquestes acumulacions de deixalles poden provocar problemes de seguretat, perquè poden acabar caient al carrer i fent mal a algú que passi per sota l'edifici, i també de salubritat, perquè són focus de proliferacions d'insectes. A més, donen mala imatge i enfosqueixen alguns carrers del municipi. Per aquest motiu, el tinent d'alcalde Mingo Àlvarez ha explicat que ja han començat una campanya informativa amb els agents cívics. Ho han fet al grup Sagrada Família, que compta amb uns 200 habitatges.

Segons el protocol d'actuació que han fixat des del consistori, primer els agents cívics informaran els veïns. Uns dies després, hi anirà la Policia Local que advertirà els veïns que han de netejar els balcons i els explicaran que o deixen d'utilitzar el balcó de traster o els multaran. Si 15 dies més tard encara no han complert amb la norma, els multaran amb 200 euros. Les sancions poden arribar fins el 750 euros en cas de reincidència. Àlvarez ha explicat que amb la campanya per eliminar les antenes parabòliques ja van utilitzar aquest sistema, que han comprovat que és efectiu i que normalment no cal arribar a multar.

Tot i que des del consistori admeten que en aquest cas és una mica més complex perquè hi ha matisos sobre el que es pot o no es pot tenir als balcons, Pineda ja ha avançat que seran 'flexibles' i que només multaran aquells veïns que realment tinguin els balcons plens d'andròmines i que no facin cas de les peticions per fer neteja.

Gairebé 900 antenes

La campanya per retirar les antenes parabòliques, que preveia multes de fins a 3.000 euros en cas d'incompliment, s'ha saldat amb la retirada de 892 antenes. Àlvarez ha explicat que només ha calgut posar deu sancions i que 884 de les antenes es van retirar voluntàriament. Igual que faran amb els balcons, també fan reportatges fotogràfics i controlen que se segueix complint la normativa i no es tornen a instal·lar antenes a les façanes, sinó que es posen de forma comunitària.