L'alcalde de la Bisbal afirma que la querella per l'1-O és ''política''

Lluis Sais és el primer alcalde gironí citat a declarar al jutjat

L'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais (ERC), ha afirmat que la querella interposada per la fiscalia per la seva actuació l'1-O és "política" i defensa que no ha comès cap delicte.

Sais és el primer alcalde de les comarques gironines citat a declarar al jutjat per prevaricació i desobediència arran de denúncies de la fiscalia. N'ha sortit poca estona després.

Segons ha explicat, ha decidit no respondre a les preguntes de la fiscalia. "La jutgessa m'ha preguntat si contestaria a tothom i li he dit que em negava a respondre a la fiscalia perquè entenc que és una querella política sense cap fonament jurídic", ha detallat Sais. L'alcalde només ha respost a l'advocat de la defensa.

Segons l'alcalde, la declaració al jutjat anava encaminada a "desacreditar i desmuntar el relat" dels dos delictes pels quals l'investiguen. En relació al suposat delicte de prevaricació, Lluís Sais subratlla que el decret de suport a l'1-O que va signar era "perfectament legal" perquè no havia rebut la notificació del Tribunal Constitucional suspenent-lo.

A més, també critica que, a l'hora de veure indicis del delicte de desobediència, la fiscalia s'escudi en què els alcaldes "són responsables últims dels locals municipals" que van fer de col·legis electorals l'1-O. "A mi se m'imputa per això, però ser-ne responsable no vol dir que en tingui les claus o els codis d'alarmes", ha dit Sais.

"Tancar i obrir locals no és la meva feina", ha concretat l'alcalde de la Bisbal que afegeix que com a màxim responsable polític de l'ajuntament només té les claus de l'entrada de l'ajuntament, del seu despatx i del dels regidors de l'equip de govern.

"Política de repressió"

Sais no s'explica per què la fiscalia ha arxivat la majoria de les diligències d'investigació però ha presentat querella contra ell i Salvi Güell. "Intentar trobar lògica a tot el que passa és un esforç mental impossible, forma part de la política de repressió on hi ha diferents persones investigades i querellades per crear i por i desanimar", ha exposat.

L'alcalde recorda que el referèndum i el moviment independentista "ve de baix" i que l'1-O "el va fer el poble". "Com que no poden empresonar 2,3 milions de persones, ho intenten amb unes quantes", ha criticat.

Sais ha anunciat que el seu advocat sol·licitarà l'arxiu de la causa. A les portes dels jutjats s'hi han concentrat un centenar de persones per donar suport a l'alcalde de la Bisbal.