El 'fals' museu Dalí de Berlín es nega a tancar

La fundació de l'artista va guanyar una sentència a un museu alemany, però aquest ha apel·lat i continua rebent visitants

La sentència del jutge obliga al museu de Berlín a cessar en l'expressió del títol 'Dalí - Die Austellung' i a renunciar a la titularitat dels noms dels dominis 'www.dalimuseum.de' i 'www.dali-museum.de', que ja no està disponible després d'haver perdut la primera sentència.

El museu va afegir la localització al seu títol, de manera que ha passat a anomenar-se 'Dalí - Die Austellung am Potsdamer Platz', fent referència a una de les places més destacades de Berlín. D'aquesta manera, el títol perd valor superlatiu, tot i que la Fundació Gala - Salvador Dalí 'no comparteix aquesta visió'.

El museu Dalí de Berlín assegura que continuarà exposant els més de 450 dibuixos de l'artista de Figueres i que no pensa tancar al públic. Segons el director de 'Dalí - Die Austellung', 'són un museu oficial' seguint la llei alemanya, i formen part del Deutscher Museumsbund (Associació Alemanya de Museus).

Segons el museu de Berlín, la Fundació Gala - Salvador Dalí els veu com una 'creixent i seriosa competència'. El museu assegura que 'no són ells qui han iniciat la batalla jurídica' i que tampoc ho han volgut així', però va apel·lar la sentència i el cas està a l'espera de ser resolt. El museu de Berlín s'excusa dient que a Londres i a París també hi ha altres exposicions permanents de Salvador Dalí, uns museus que tampoc tenen el vistiplau de la fundació.

Des de la Fundació Gala - Salvador Dalí asseguren que abans d'interposar una sentència contra el museu de Berlín van estudiar detingudament el cas i van contactar prèviament amb ells. La fundació de l'artista de Figueres no pretén iniciar cap guerra amb el museu de Berlín, però vol 'protegir' el llegat de Salvador Dalí. Les dues parts estan a l'espera que es dicti sentència en segona instància.

Un museu sense objectes ni figures

El museu Dalí de Berlín mostra dibuixos de l'artista, però no exposa les figures ni els objectes tan característics de Dalí. 'El museu de Figueres ens va agradar més. M'agraden els seus dibuixos, perquè tenen alguna cosa estranya, però ara se m'ha fet una mica monòton', explica Anja Krouwel, una turista holandesa, tot just en sortir de l'exposició.

La turista, així com altres visitants, mostra una certa 'decepció' per trobar-se només dibuixos. 'A Figueres el museu era enorme, hi havia una cua enorme de gent per entrar', recorda Anja Krouwel, i afegeix que el museu Dalí de Berlín ha estat 'maco, però res més'.