Tortellà demana al Govern que sancioni Cycosa per no haver restaurat la pedrera dels Comuns

Segons l'alcalde, l'empresa ha extret 'molt més del que s'havia concedit'

Així, el març passat va finalitzar l'autorització de Cycosa per ocupar el bosc i la muntanya dels Comuns, que és de titularitat municipal. I havent acabat aquest termini de deu anys, ara l'Ajuntament ha executat el desnonament administratiu de l'empresa i ha ordenat la retirada de la maquinària extractiva. Així mateix, ha requerit als Serveis Territorials de Medi Ambient i a la Secció de Mines el retorn de la fiança prestada per Cycosa per garantir els treballs de restauració.

D'altra banda, ha requerit a la Generalitat per tal que incoï expedients sancionadors i depuri les responsabilitats administratives de Cycosa amb relació a l'incompliment de les obligacions de restauració. També, ha sol·licitat a la Generalitat l''execució forçosa' dels treballs de restauració i 'la seva realització directa per part de l'Administració'. A tal efecte, s'ha instat a les administracions que valorin tots els treballs de restauració pendents i no executats per part de Cycosa, i que demanin a l'empresa que en pagui els costos.

La pedrera és ara un 'perill'

També, l'alcalde ha alertat que actualment la pedrera 'és un perill per les roques que poden caure'. D'altra banda, el consistori recorda que ha requerit 'en nombroses ocasions' a la Secció de Mines i Energia i als Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient a Girona que actués per sancionar els fets.

El conflicte amb Cales, Yesos y Cementos de Olot, SA (Cycosa) es remunta anys enrere, i ha anat acompanyat de les queixes dels veïns per la intensa activitat a la pedrera, situada al nord del poble, a la muntanya dels Comuns. Així, l'alcalde recorda que l'empresa ha interposat tres contenciosos contra l'Ajuntament per ampliar les extraccions, però que el consistori els ha guanyat tots. Pagès també ha volgut remarcar la unanimitat dels regidors del poble en els conflictes amb Cycosa.