Vilafant aconsegueix 530.012 euros de l'Estat per rehabilitar el conjunt històric de Palol Sabaldòria

Amb l'ajut es restaurarà el castell per donar-li un ús públic

L'estat espanyol ha acordat finançar amb l'1,5 % cultural la rehabilitació del conjunt històric de Palol Sabaldòria de Vilafant (Alt Empordà). Els ministeris de Foment i el de Cultura i Esports han acceptat el projecte presentat per l'Ajuntament finançant el 67% del cost dels treballs amb un import de 530.012,90 euros.
Vilafant compta amb un altre ajut del fons FEDER de 71.083,53 euros que permetran acabar la reforma de l'espai, valorada en 790.799,53 euros i poder convertir així Palol en "un centre d'atracció de visitants". Les actuacions previstes se centraran en conservar i recuperar els aspectes nobles de la construcció com les sales, l'escala principal i els arcs. També es dotarà el conjunt de més accessibilitat i els serveis necessaris per a l'ús públic.
 
L'alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, ha celebrat la concessió de la subvenció i ha dit que "si en algun municipi té raó de ser, és al nostre". Tenint en compte, ha afegit, que hi passen importants infraestructures com l'autopista, l'AVE, el tren convencional, la línia de la MAT i diverses carreteres.

Aquesta és la tercera vegada que la població fa la petició a l'estat des de l'any 2010. Durant tot aquest temps, cada any l'Ajuntament ha invertit una part del pressupost municipal a recuperar aquest conjunt i a fer-hi campanyes d'excavacions arqueològiques.
 
El conjunt compta amb una església preromànica, un castell medieval dels segles XI-XII i un antic mas.