Els Mossos familiaritzen la unitat canina a persones amb discapacitat intel·lectual

Els agents de Girona acosten per primer cop la unitat canina als col·lectius vulnerables

L'any passat, els Mossos d'Esquadra van començar a fer tallers dirigits als usuaris de les fundacions que atenen persones amb discapacitat intel·lectual. "Són un dels col·lectius més vulnerables, i volem ensenyar-los com prevenir abusos, detectar-los i saber com actuar en cas que en pateixin", explica l'agent de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat Sònia Alcarria.

A les comarques gironines, entre d'altres, els Mossos d'Esquadra han fet xerrades a les fundacions Ramon Noguera, Astres, Els Joncs, Tresc, Astrid 21 o Tirgi. Durant els tallers, han abordat situacions d'abusos físics, psicològics, sexuals, econòmics i també aquells relacionats amb l'Internet i les xarxes socials.

Alcarria explica que, amb els tallers, els Mossos d'Esquadra també volen "fer-se més propers". I que si algun usuari de les fundacions pateix qualsevol mena d'abús, sàpiga "que ens pot demanar ajuda sense por i tenir-nos confiança", concreta l'agent.

Ara, per primer cop, els Mossos de Girona també han acostat el dia a dia de la unitat canina a les fundacions que atenen discapacitats. "Cada vegada hi ha més cossos que disposen de gossos policials, això ens ajuda a ensenyar-los que, si algun cop en troben algun, han de respectar la seva feina", explica Sònia Alcarria.

Drogues, bitllets i explosius

El primer d'aquests tallers amb gossos policia s'ha fet a la Fundació Astrid 21. Hi participen una trentena de joves d'entre 16 i 29 anys. Primer, els agents de la unitat canina els expliquen quines característiques ha de tenir el gos: ser jove i, sobretot, juganer. "A l'hora d'ensenyar com fer recerques, ho canalitzem tot en base al joc", concreta el caporal Eduard Campomanes.

Els joves, que s'escolten els policies asseguts en rotllana, toquen les joguines amb què s'ensinistren els gossos i a partir d'aquí s'entra en matèria. Els agents expliquen que, a Girona, els gossos de la unitat canina estan especialitzats en la recerca de drogues, explosius o bitllets falsos.

A més, també els donen consells sobre com actuar si mai es troben amb un gos (sigui o no policia). "Per evitar que l'animal es pugui espantar i ataqui, si el volen tocar, sempre s'ha de demanar permís al propietari i acostar-s'hi lentament", subratlla Campomanes.

Acabades les explicacions, arriba l'hora de veure els gossos en acció. Primer a dins, al vestíbul de la fundació; i després a fora, a l'aparcament. En poca estona, els animals troben la substància explosiva que els agents han amagat (una, al darrere d'un extintor; i l'altra, a la porta de càrrega d'una furgoneta).

"M'han tret la por"

Abans d'acabar el taller, els joves de la Fundació Astrid 21 poden tocar els gossos. "M'ha agradat molt; ens han ensenyat què fan els gossos policia i hem vist que són com les persones", explica la Irene Martínez, de 19 anys.

"A mi m'han tret la por de sobre, perquè abans en tenia molta", explica en Lluís Comas, que té 27 anys i que durant el taller ha pogut passejar el gos policia amb la corretja. "I ara també sé que, si mai veig un policia amb un gos, sabré que està treballant i li demanaré permís abans de tocar-lo", afegeix el jove.

La tutora del grup, Lídia Saavedra, subratlla que els tallers que han fet els Mossos d'Esquadra a Astrid 21 ajudaran els joves a "agafar confiança" amb els policies "i tenir-los com a referent per si en algun moment els passa alguna cosa". "A més, ara cada cop que vegin un gos policia se'l miraran amb uns altres ulls", conclou Saavedra, en referència al taller amb la unitat canina.