Malestar entre veïns i comerciants de la zona del Mercadal de Girona per l'actitud dels indigents

L'Ajuntament assegura que fan un seguiment dels sense sostre des de l'àrea de Serveis Socials i també des de l'àrea de Seguretat

Dos indigents han protagonitzat una baralla a la plaça Constitució aquest dissabte. Els fets van passar a dos quarts de sis de la tarda quan els dos homes es van encara un amb un ganivet de cuina i l'altre amb una barra. Un d'ells va acabar amb ferit lleu amb una ferida a l'abdomen i un tall a la mà i va ser traslladat a l'Hospital Josep Trueta, mentre que a l'agressor el van detenir.


La regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament de Girona, Mª Àngels Freixenet, ha assegurat que aquest fet és 'esporàdic' i ha negat que hagi augmentat la conflictivitat entre els indigents. 'Es tracta d'un fet dissortat però no tenim constància que sigui més determinant que mai', ha explicat la regidora del consistori. Precisament, l'any 2006 diversos veïns i comerciants d'aquesta zona de la ciutat van recollir firmes pel barri per protestar contra l'actitud incívica dels indigents. Asseguraven que la recollida de firmes no era en contra dels indigents sinó contra les actituds incíviques d'alguns d'ells. Freixenet ha explicat que les queixes veïnals van a menys des de fa un temps perquè els actes incívics a la zona del Mercadal han disminuït.

Seguiment dels indigents des de l'àrea de seguretat i des de serveis socials

Freixenet ha destacat que fan un seguiment dels indigents a través dels assistents socials, per tal d'orientar-los perquè sàpiguen que si ho necessiten poden acudir al centre d'acolliment La Sopa, i també a través de la Policia Municipal per minimitzar les molèsties que puguin ocasionar als veïns, ja que en algunes zones les persones sense sostre hi 'sovintegen' més -com és el cas de la zona del Mercadal o també la plaça de Assumpció de Sant Narcís, entre altre-. 'Estem alerta d'aquesta situació des de l'àrea de Seguretat i des de l'àrea de Serveis Socials', ha recalcat Freixenet.

Veïns i comerciants han explicat que actualment els aldarulls són habituals a la zona. 'Ara són amics i ara enemics, es barallen sovint entre ells', assegura un comerciant del Mercadal. També explica que alguns sense sostre es droguen i s'emborratxen a la plaça al costat d'una escola. 'Gairebé cada dia truco a la policia perquè els indigents defequen i orinen a tot arreu', ha relatat.

Una veïna que viu en un edifici situat a la plaça Constitució explica que sempre que va a casa seva es troba indigents que han begut estirats a terra dormint amb una ampolla d'alcohol al costat. Una altra veïna també relata que gairebé no poden entrar a la porta del seu garatge perquè sempre està orinada. Tots, però, asseguren que també hi ha persones sense sostre que no actuen de manera incívica.