La Fontana d'Or es convertirà en el nou CaixaForum de Girona

El nou centre cultural obrirà les portes al maig amb l'exposició 'La febre d'or. Escenes de la nova burgesia'

L'històric edifici de la Fontana d'Or, situat al número 19 del carrer Ciutadans, es troba en ple cor del Barri Vell gironí. L'edifici, antiga seu de la Fundació Caixa Girona, acollia les exposicions que muntava l'entitat ara ja absorbida.


Actualment, la Fontana d'Or està tancada perquè s'hi fan obres de manteniment, tant a la façana com al seu interior. L'Obra Social de 'la Caixa' ha anunciat que l'edifici es convertirà en el nou CaixaForum Girona, el centre cultural que l'entitat tindrà a la capital gironina.

Aquesta operació s'estendrà també a l'immoble que l'obra social de l'entitat té actualment al carrer Poeta Marquina de la ciutat. Segons ressalta 'la Caixa', aquest espai es convertirà 'en un innovador equipament social'. Els usos d'aquest nou centre -que seran diversos- estan encara en procés de definició.

L'entitat ressalta que amb la posada en marxa de CaixaForum Girona s'engega 'una nova etapa a la ciutat, donant continuïtat a una programació cultural marcada per la decidida voluntat de potenciar el valor de la cultura com a element d'integració social'.

En aquesta línia, CaixaForum Girona oferirà 'un nou concepte cultural propi del segle XXI', que girarà entorn a la voluntat d'esdevenir 'una plataforma de divulgació coherent amb les inquietuds socials actuals'. 'La Caixa' indica que la programació que es farà a la Fontana d'Or potenciarà 'el valor integrador' de la cultura i la seva importància per 'al benestar de les persones'.

'La febre d'or', primera exposició

El nou centre cultural de l'Obra Social 'la Caixa' obrirà les portes el mes de maig amb l'exposició 'La febre d'or. Escenes de la nova burgesia'. La mostra, inèdita, està organitzada i produïda per l'obra social. Prenent com a referència la novel·la homònima de Narcís Oller -publicada el 1890-, l'exposició fa un retrat de l'ascens econòmic i socials de la burgesia catalana sorgida a les darreries del segle XIX.

A l'hora de fer aquest viatge, la mostra ho fa partir d'una setantena d'obres d'alguns dels artistes clau de l'anomenada pintura realista: Ribera, Masriera, Miralles, Casas, Mestres i Cusachs, entre molts d'altres. A partir del moment en què la Fontana d'Or reobri les portes, el nou CaixaForum Girona s'afegirà a la resta de centres culturals que l'Obra Social 'la Caixa' té arreu del territori estatal.

El 1993 l'entitat va obrir el primer CaixaForum a Palma de Mallorca, en un edifici projectat per Domènech i Montaner. L'any 2002, l'antiga fàbrica modernista Casaramona, obra de Puig i Cadafalch, acollia el nou CaixaForum Barcelona, i el 2008 s'inaugurava el CaixaForum Madrid al passeig del Prado.

Actualment, l'Obra Social de 'la Caixa' també disposa de centres CaixaForum a Tarragona i a Lleida. A més, estan en construcció dos nous centres a les ciutats de Saragossa i de Sevilla.