Es documenta la primera reproducció de graula a Catalunya en un niu localitzat a Figueres

S'ha trobat en un arbre a la plaça de la Palmera

L'Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) ha informat que aquesta setmana han detectat la presència de nius de Graules (Corvus frugilegus) a la plaça de la Palmera que es troben en estat de cria. La graula és un ocell membre de la família Corvidae dins de l'ordre dels passeriformes, segons els experts consultats pel Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres. La reproducció d’aquestes aus és la primera vegada que es documenta a Catalunya i és un fet excepcional.

El Servei de Medi Ambient ha editat unes senyals informatives a la zona de nidificació i demana a la ciutadania respecte i col·laboració.

Es preveu que després de la cria aquestes aus abandonin la ciutat. Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes destaca que “des de primers de mes que en tenim constància gràcies a la descoberta de l’ornitòleg Jordi Sargatal, als quals s’han afegit d’altres experts locals com Enric Capalleras o Ricard Font. Al principi, i seguint el seu consell, recelàvem de fer-ne difusió, per prudència, però la seva aparició és tan vistosa que hem apostat per senyalitzar la seva presència i alhora vetllar pel seu procés de nidificació i cria", ha explicat.

Un estudi realitzat per Albert Campsolines l'abril de l'any passat assegura que es va localitzar un exemplar graula rementant entre les deixalles d'un contenidor d'escombraries a tocar la carretera d'El Far d'Empordà (GIV-6211), dins del terme municipal de Figueres. Des d'aleshores s'ha pensat que podria existir una nidificació però no s'havien detectat fins a data d'avui.