El Clownia 2019 comptarà amb La-33 com aposta ''més potent''

Txarango programa per primera vegada espectacles de circ internacional

Arrel de la gira que els organitzadors del Clownia, els Txarango, van fer per Colòmbia, el cartell del festival ha quedat marcat pel que consideren un dels grups de salsa "més importants del món", l'orquestra La-33. "Segur que ens aportarà molta gent nova que no coneixien el Clownia", ha dit Miquel, que alhora ha destacat la importància d'apropar grups amb els quals "s'han creuat girant pel món" a un escenari com el de Sant Joan de les Abadesses fora del "circuit natural" establert.

El membre del grup Pau Puig ha assegurat que es tracta de l'aposta "més potent i internacional", que inclouen per "donar un toc diferent" al festival. Provinents de Bogotà, van néixer l'any 2001 i tenen els ritmes caribenys i les percussions marcades com a tret diferencial.

No obstant, gran part de la trentena d'artistes del cartell són grups catalans. La llista combina formacions consolidades amb propostes emergents, com la festa de carrer de les Balkan Paradise Orchestra, el raper terrassenc Lildami, els valencians Mafalda, el rap electrònic feminista de Pupil·les, la fusió festiva dels tarragonins Segonamà, la jove cantautora Suu o Tremendu. D'altres ja més coneguts pel festival, com Buhos, que actuarà al Clownia abans de retirar-se dels escenaris fins el 2021, Doctor Prats, amb la nova gira 'Avui lluny és més a prop', o Itaca Band, que presentarà el seu cinquè disc 'La llengua de los pájaros'.

Joan Dausà aportarà el segell més íntim amb el seu pop-folk, així com Judit Nedderman, amb el seu tercer disc 'Nua'. També hi serà una de les bandes referència a nivell estatal pel que fa el reggae, Green Valley, i aquest gènere també estarà present en l'actuació d'un dels fundadors de Gossos, Natxo Tarrés, que amb la banda The Wireless faran un homentage a cançons de Bob Marley.

Oquess Grasses presentaran el seu disc més aclamat, 'Fans del sol', que els ha situat com un dels grups referència del país. "Serà un dels concerts més especials segur", ha dit Pau Puig. Els Strombers tornen després de sis anys, com un dels primers grups que van apostar pel festival dels Txarango, i la Companyia Elèctrica Dharma portarà el seu últim treball, 'Flamarada', al Ripollès. També formen part d'aquesta sisena edició Joan Garriga & Galàctic Mariatxis, l'Orquestra Di-Versiones, Karamba i Mostra de glosa en femení.

Circ internacional

Els Txarango han inclòs propostes de circ que han conegut en els seus viatges arreu del món. En destaquen el col·lectiu brasiler Circ No Ato, que combina el llenguatge del circ contemporani amb diverses disciplines com malabars, acrobàcies aèries i 'clown'. De Kènia prové Mighty Jambo, una associació de Nairobi que promou les arts i el desenvolupament a través de la formació d’acròbates.

Més enllà de les apostes internacionals, que aquest any copen la programació de circ, el Clownia tornarà a comptar amb l'Associació de Circ del Ripollès i els espectacles de Circ Bombeta, una companyia basada en la inclusió social. També la pallassa Mireia Miracle, el circ social de Giracirc i el pallasso Sabanni, habitual de Pallassos Sense Fronteres.

La vessant més social del Clownia serà a l'espai Consciència, on s'hi faran taules rodones, conferències i xerrades. "El Clownia és un acte de militància cultural. Música que agrada al voltant d'un espai de pensament", ha assegurat Alguer Miquel, d'una cita que ja ha venut més de la meitat de l'aforament.