L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa lamenta l'atac vandàlic contra el mural 'La Manada'

El col·lectiu denuncia els "intents de prohibició i censura" de PSC i PP

L'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa lamenta "l'atac vandàlic" contra el mural 'La Manada' d'Olot i diu que mantindrà l'obra. El col·lectiu s'ha de reunir per decidir si el deixa tal i com està o el repara però assegura que la peça continuarà exposada fins a final de mes a la façana de l'Ajuntament, tal i com estava previst.
Els artistes també critiquen la polèmica generada al voltant de l'obra i denuncien "intents de prohibició i censura" per part de partits polítics que "no són cap resposta davant dels drets fonamentals d'una societat lliure, on la discrepància hauria de ser respectada i no perseguida". "Esperem que aquells partits i mitjans que han criticat la proposta també denunciïn aquest acte vandàlic", remarquen en un comunicat.
 
Al polèmic mural instal·lat a la façana de l'Ajuntament hi apareixen representats el rei, Pedro Sánchez, Albert Rivera, Pablo Casado i Santiago Abascal a cavall. Es tracta d'una iniciativa artística impulsada per l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa que, cada mes, convida creadors a reinterpretar l'obra 'La Càrrega' de Ramon Casas. En aquest cas, l'autor Quim Domene subratlla que el mural vincula la situació de Catalunya amb la reivindicació del 8-M.

Les reaccions, però, no es van fer esperar i aquest mateix dimarts el PP va exigir a l'alcalde d'Olot que retirés una obra que considera "ofensiva". També el PSC va criticar ahir la peça afirmant que "posa en risc la convivència". L'alcalde, però, ja va anunciar que s'emmarcava en la "llibertat d'expressió" i que no actuaria.

El mural ha aparegut aquest matí destrossat amb un gran tall a la part inferior. El col·lectiu d'artistes ha lamentat el que consideren un "atac vandàlic" contra l'art, la cultura i la llibertat d'expressió. "Uns drets i valors fonamentals en la nostra societat moderna i democràtica", insisteixen en un comunicat.

"Després de la polèmica generada al voltant de l'obra lamenten aquesta mena de respostes per part de persones intransigents", afegeixen. A més, denuncien "els intents de prohibició i censura proposats per partits polítics" que, al seu entendre, no són "cap resposta davant dels drets fonamentals d'una societat lliure".

L'assamblea d'artistes també espera que els partits i mitjans que han criticat la proposta "també denunciïn aquest acte vandàlic".
 
Amb tot, diuen que continuaran amb el projecte 'Sobrecàrrega', les accions que fan setmanalment a l'antic Hospital d'Olot i d'altres iniciatives puntuals. A més, mantenen que l'obra continuarà a la façana de l'Ajuntament, ja sigui reparada o malmesa, fins a final de mes, tal i com estava previst.

"Des de l'Assemblea continuarem amb el nostre compromís envers un art crític i combatiu amb la situació actual del país", destaquen a l'escrit.